Eiendomsinvestor Ola Moe kjøpte Morgedal hotell etter konkursen. Her sammen           med Marte Lerkelund ved Eidsbugarden Hotell i Valdres.
Eiendomsinvestor Ola Moe kjøpte Morgedal hotell etter konkursen. Her sammen med Marte Lerkelund ved Eidsbugarden Hotell i Valdres. Foto: INGVAR SKATTEBU/OPPLAND ARBEIDERBLAD

Flyktningene er verdt millioner for Ola Moe

Ola Moe (38) kjøpte hotellet i Morgedal for 5,2 millioner. Nå har han fire millioner i inntekter på hotellet. Hver måned! Men han fyrer av en salve mot bygdefolket.

Gjøvik-mannen har planer om en ny hotellkjede. Hotellene han kjøper har det til felles at de ligger i flott, norsk natur, men at de har slitt med å få nok besøk og nok penger inn i kassa.

I Morgedal oppgir Ola Moe 15 millioner kroner i året som en realistisk omsetning ved hotelldrift. Asylant-avtalen med Utlendingsdirektoratet (UDI) gir trolig en inntekt på over 16 millioner kroner på bare fire måneder.

Ola Moe leier ut både Morgedal Turisthotell og Rondablikk Høyfjellshotell som innkvartering for flyktninger. I tillegg leier han ut et stort bygg på Dikemark i Asker, som rommer 200 asylsøkere.

{{imageLeft}}

Ville starte ny hotellkjede

Ola Moe engasjerte seg i Morgedal da hotellet der slo seg konkurs i januar i år. Sparebanken Sør sto i fare for å tape penger, og kontaktet Gjøvik-mannen Ola Moe, som var interessert. 38-åringen eide allerede en mengde eiendomsselskapet. Ett av dem het One Property AS. Det omdøpte han til Morgedal Turisthotell AS, og overtok ansvaret for hotellet i januar. I mai 2015 ble eiendomsoverdragelsen registrert. Moes selskap kjøpte hotellet for 5,2 millioner kroner.

Avtalen med UDI gir driftsinntekter som er gullkantet sammen-liknet med normal omsetning på Morgedal Turisthotell.
Avtalen med UDI gir driftsinntekter som er gullkantet sammen-liknet med normal omsetning på Morgedal Turisthotell.
Ola Moe ønsker nye drivere på Morgedal Turisthotell, og har lagt hotellet ut som næringseiendom til leie på Finn.no
Ola Moe ønsker nye drivere på Morgedal Turisthotell, og har lagt hotellet ut som næringseiendom til leie på Finn.no

– Hotellet vil inngå som del av en gruppe, sa Ola Moe til Varden den gangen. Han tenkte på hotellkjeden Pure Hotels som skal omfatte hotellene Mundal, Tørvis, Nigardsbreen, Eidsbugarden og Rondablikk, i tillegg til Morgedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men kort tid etter at Moe hadde blitt hotelleier i Morgedal, kom flyktningkrisen. UDI ga ham et tilbud som trolig var langt mer lukrativt enn vanlig hotelldrift.

Moe inngikk kontrakt om å leie ut 184 plasser i to måneder fra 28. september. Nå blir kontrakten forlenget med to måneder til – altså til slutten av januar.

Skuffet over morgedølene

UDI opplyser ikke nøyaktig hva de betaler i Morgedal, men skriver i en epost til Varden at «I snitt koster en akuttinnkvarteringsplass i underkant av 800 kroner per døgn. Det inkluderer kost og losji».

Hvis døgnprisen i Morgedal er 750 kroner, betyr det inntekter på 4,14 millioner kroner i måneden.

Varden har spurt Ola Moe om pengene vil bli investert tilbake i hotellet.

– Selskapets omsetning, altså det vi «tjener» på dette har også kostnadssider, det er jo ikke slik at omsetningen er inntekter uten kostnader. Om og hvilket overskudd vi eventuelt oppnår ved driften er ikke sikkert enda, skriver han i en epost til Varden, men han holder fast ved at hotellet skal pusses opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Naboer mener du har ført dem bak lyset da du ikke fortalte om an mulig brakkerigg som skal bygges ved hotellet?

– Da har de ikke forstått, eller vil ikke forstå, at brakkeriggen ikke er tenkt som et tillegg, men avlastning under oppussingen. Jeg er skuffet over holdningen i lokalmiljøet. Innbyggerne ønsker subsidiert skianlegg og vei og noen som dekke underskuddet ved hotellet, men det er null å få når det går andre veien, sier Moe.

– Det var litt krutt, konkluderer hotelleieren selv.

{{imageLeft}}

Hotellet er til leie på Finn.no

Bygdefolk Varden har snakket med i Morgedal ønsker ikke et permanent asylinnkvartering bygda, og håper hotellet snart blir hotell igjen.

– Vi planlegger offisiell åpning av nyoppusset hotell 24. juni 2016, opplyser hotellsjef Hild Jorkjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er ansatt i et av Ola Moes selskaper, men Moe søker nå etter nye hotelldrivere på Finn.no. Han ønsker noen som kan drive hotellet som en franchise-virksomhet under Pure Hotels.

Hild Jorkjen har takket nei fordi hun syntes en slik jobb blir for stor når hun samtidig er småbarnsmor. For en uke siden stiftet Ola Moe selskapet Norske Omsorgsheimer AS. Han opplyser at det er dette selskapet som nå står for driften i Morgedal.

Moe har eierskap og nøkkelroller i en haug av selskaper, som er organisert i et intrikat nettverk. Kort fortalt er Morgedal Turisthotell AS eid av selskapet Room Xpress AS, som igjen er eid av Scoop AS. Ola Moe eier 100 prosent av Scoop AS.

For øvrig eier Ola Moe 100 prosent av disse selskapene: Norske Omsorgsheimer AS, Pure Hospitality Group AS, Bjerkelunden Eiendom AS, Standard Oil Poperties AS, Gjøvik Glassverk AS, Caspar Kauffeldt AS, Eidsbugarden Hotell AS, Eidsbugarden Utvikling AS, Rondablikk AS, Depot AS og Velliveien Eiendom AS.