Andriane Jøntvedt Lafayette Skentos vokste opp i Porsgrunn og bor nå i Oslo. I vår ble livet snudd på hodet da hun fikk påvist brystkreft.

Skentos var tidligere sammen med tidligere MMA-utøver Emil Meek og sammen har de en sønn på tre år.

Det verste med å bli syk er å tenke på sønnen.

– Jeg mistet foreldrene mine da jeg var ung, og det gir meg en vond følelse at sønnen min kan oppleve det samme. Det å ikke være der for han nå og i fremtiden er min største frykt, sier hun.

Opprettet spleis for venninnen

Da Triana Iglesias og Anja og Gro Hammersmark-Edin så venninnen bli innlagt på sykehus for komplikasjoner, valgte de å opprette spleisen «Hjelp Andriane å bli frisk igjen». I skrivende stund har det kommet inn over 159.000 kroner.

– Jeg setter så ufattelig stor pris på alle som viser oss kjærlighet. Det er så motiverende og gir meg håp.

– Jeg føler en enorm takknemlighet over de menneskene jeg har i livet, men også over bekjente og fremmede som gir noe av seg selv for å vise støtte i en vanskelig tid. Jeg håper virkelig jeg kan få muligheten til å gi all den støtten og kjærligheten tilbake, sier Skentos.

I beskrivelsen av spleisen, som ble opprettet i sommer, skriver de: «Nå kjemper hun sitt livs viktigste kamp. Vi rundt henne ser at hun står midt i en svært krevende periode. Vi vil gjerne bidra slik at hun kan bruke så mye som mulig av energien sin på å bli frisk.»

Anja Edin bekrefter at de var med på å starte spleisen, og sier de ville hjelpe en venn i en krevende situasjon.

– Hun er en helt fantastisk venn som er der og hjelper til, støtter, heier på og gir råd. Vi som er hennes nærmeste ønsker derfor å gjøre det vi kan for å bidra. Andriane er som en søster for meg, og det har hun vært siden vi var veldig unge. Hun betyr så utrolig mye for oss, har Iglesias sagt til TV2 om hvorfor de opprettet spleisen.

Fikk en sterk følelse av at noe var galt

Hun forteller at hun fikk påvist kreft i mai.

Det hele startet med at hun oppdaget et ømt punkt ved armhulen da hun stelte sønnen sin, og fikk en sterk følelse av at noe var galt, forteller hun. Samtidig, hun var blitt mor for første gang og kroppen hadde vært igjennom en rekke forandringer.

– Jeg kjente en vag struktur under huden, men ikke en tydelig klump, sier hun.

Andriane Skentos og sønnen Atlas. Foto: privat

Hun forteller at tanten hennes er radiograf og har jobbet med mammografi, og at hun på bakgrunn av hennes ekspertise kjente at dette var noe hun ville få sjekket med lege.

– Forskning viser en økning av yngre brystkreftpasienter, mens screeningprogrammet er for kvinner mellom 50 – 69 år. For de som er for unge for screeningprogrammet, så får man jo høre at man skal være oppmerksomme på kuler og lignende, men det er ikke alltid at symptomene presenterer seg sånn, sier hun, og oppfordrer kvinner til å lytte til kroppen og oppsøke lege.

Hun forteller at hun lenge hadde følt seg veldig sliten, men tenkte at det var fordi hun prøvde å takle et samlivsbrudd, var småbarnsmor og fulltids masterstudent.

– Jeg har aldri vært redd for sykdom, men jeg kjente på meg at noe var galt, sier hun.

Legebesøket resulterte i mammografitime, så ble hun sendt videre til flere undersøkelser. Som helsesykepleier og masterstudent i helsevitenskap merket hun på stemningen i rommet at resultatet av undersøkelsene ikke var i skjønneste orden.

– Jeg kan jo språket, så jeg skjønte det på alvoret.

Andriane Skentos og morfaren Ingvar Jøntvedt som har vært en viktig person i livet hennes. Foto: privat

Klore seg fast

Andriane Skentos, vokste opp i Porsgrunn og har familie i både Porsgrunn og Oslo. Hun har bodd i Oslo siden videregående skole, men sier hun har en sterk tilknytning til stedet hun vokste opp.

Morfaren hennes, som gikk bort for kort tid siden, har vært en viktig person i livet hennes. Da hun og broren både mistet far og mor i ung alder, var han der for dem.

Etter at hun selv har blitt syk, er det én ting han sa som har blitt med henne videre.

– Morfar var med på å oppdra meg. Jeg husker at lillebroren min og jeg satt på sykehusrommet sammen med morfar da mamma nettopp hadde gått bort. Jeg satt på gulvet og holdt meg fast i benet til morfar. Han var jo pensjonist allerede da. Han sa «Nå er det bare for meg å klore meg fast», og han mente i livet og for oss. Nå som jeg har hatt mange runder med komplikasjoner, så har jeg den styrken i meg fra han til tross for alt jeg har opplevd av tragedier, sier Skentos.

Andriane Skentos var tidligere sammen med tidligere MMA-utøver Emil Meek. De har sønnen Atlas sammen. Foto: Instagram, Andrianalafayette

Andriane forteller at moren fikk en sjelden form for hjerneblødning da hun var tre år. Hun overlevde, men var noe preget av det resten av livet. Rundt 15 år senere ble moren kreftsyk og fikk god behandling, forteller Andriane. Så en dag mistet hun kraften i bena og falt hjemme. Da ble det oppdaget at hun hadde en tumor i hodet, og det tok bare noen uker så var hun borte, ifølge Andriane.

– Det var ekstremt vondt å se henne på sykesenga. Jeg lå i sengen med henne hver dag og sa at det kom til å gå bra med broren min og meg. Jeg skjønner nå enda mer av den frykten jeg så i mamma den gangen. Det handlet om at hun ville være der for oss. Det er ingenting annet som skremmer meg, jeg må være her for sønnen min.

– Hvordan er helsesituasjonen din nå, og hva tenker du om framtida?

– Sånn det er nå har jeg vært gjennom en relativt omfattende operasjon, og har dessverre hatt en del komplikasjoner som må behandles før jeg kan gå videre med behandlingen. Jeg prøver å leve i nuet og ikke tenke for langt frem. Jeg ser etter små hverdagsgleder. Det er så mange som har betydd noe, på hver sin måte. En fremmed, en bekjent, en sykepleier, en kirurg, en nabo, en studievenn og ikke minst familie og venner. Det er det jeg ser frem til, å kunne være der for dem. Det er så mye det er verdt å leve for.

Andriane og morfaren Ingvar Jøntvedt på ett-årsdagen hennes. Foto: privat