Krenka.

En journalist på festival deler en historie hun har opplevd på jobb. Hun skriver «Jeg må innrømme at det satt langt inne å skrive om sommerens erfaringer. I et øyeblikks forvirring ble jeg i tvil om hva slags signaler jeg selv sendte ut». Hun delte, følte det var viktig og riktig.

At kommentarfeltet ble som det ble finnes ikke overraskende. Dessverre. Her blir hun kalt «innbilsk», «jævla kjerring» og at hun burde være takknemlig for oppmerksomheten. Men de fleste mener altså at kvinner burde tåle uønsket seksuell oppmerksomhet, men mest av alt må de holde munn. Sånn er det med mannfolk og fyll. Sånn var det før, sånn vil vi ha det. Ikke vær der hvis du ikke tåler den slags.

Hver gang en kvinne deler en historie hvor hun opplever andres oppførsel ubehagelig så er helvete løs. Ord som krenka og metoo blir det beste forsvar fra gjengen som ønsker å holde på med sitt. Denne gjengen ønsker ikke å forandre seg og lytte, men holde på gjengen som slenger ut ordet «krenka» som sitt beste forvar. Så hvem føler seg krenket og hvem blir faktisk krenket?

En krenkelse er en ytring som oppleves som et nedrig eller sjofelt angrep på ens personlige integritet, selvforståelse og virkelighetsforståelse. Krenking er altså en subjektiv opplevelse og kan ikke defineres i absolutt forstand, men vil oppleves i ulik grad av ulike personer i ulike omstendigheter»

Så når gjengen er ute med forsvaret av egen oppførsel, så blir min påstand at de er gjengen som føler seg krenket. Krenket på vegne av seg selv og eget kjønn. Krenket på vegne av de som føler at de kan og burde få holde på. Krenket over at noen kvinner er så utakknemlige over oppmerksomheten de får. Krenket over at noen er tøffe nok til å stå i skiten de får når de sier nei. For det er det viktigste her.

Det er viktig at kvinner og menn får fortelle om erfaringer de har. Vi burde lytte til historiene. Ta dem til oss og respektere grenser hver enkelt har. Ingen er hårsåre der de sier nei. De hårsåre er muligens de som ikke tåler et nei. De føler seg åpenbart krenka. Det er forskjell på å føle seg krenket og å være krenket. Respekter grenser vi alle har, men mest av alt slutt å fortell at mennesker skal tie.

Dette innlegget ble først publisert på Helene Sundells Facebook-side.