Thale Lucia Qvigstad og Eirik Aaltvedt Frønes flytter sammen i Porsgrunn denne uken. Men, de            fikk litt hjelp fra familien for å få finansieringskabalen til å gå opp.
Thale Lucia Qvigstad og Eirik Aaltvedt Frønes flytter sammen i Porsgrunn denne uken. Men, de fikk litt hjelp fra familien for å få finansieringskabalen til å gå opp. Foto: OLIVER ORSKAUG

Boligkjøpere debuterer mye tidligere

Snittalderen på førstegangskjøpere av bolig synker i forhold til tidligere. Foreldrene er også mer involvert enn før, ifølge megler.

Denne uken flytter 25 år gamle Thale Lucia Qvigstad og Eirik Aaltvedt Frønes sammen. De venter sitt første barn, men blir fire med Thale Lucias datter fra et tidligere forhold.

De er ikke førstegangskjøpere, men følger en trend om at boligkjøpere blir stadig yngre. Selv entret begge boligmarkedet som 19-åringer, og de angrer ikke.

Boligkjøpere blir stadig yngre

En undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Respons for Sparebank 1 Telemark, viser at dagens unge under 35 år debuterer som boligeiere når de er 26 år gamle i snitt. Dagens 50-åringer var 28 da de fikk sitt første egne krypinn, mens de som nå er pensjonister var 32 år gamle da de fikk nøkkel til en egen bolig.

Utfordringene for unge i dag, er å tilfredsstille kapitalkravet som myndighetene stiller. Mange har ikke det. Da er en utvei foreldre som trår støttende til.

Fikk lån uten jobb

Eirik er utdannet økonom og flytter fra Oslo nå når han skal bli pappa. Leiligheten i Oslo leier han ut, mens han leter etter jobb i Telemark. Selv uten jobb fikk han lån i banken.

– Pappa er med som medlåner, men så fort jeg får meg en jobb overføres lånet på meg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Thale Lucia eier halve boligen. Hun har jobb og egenkapital fra en leilighet på Vessia hun solgte i mai med litt profitt.

Huset de nå skal skape et hjem i, kostet nesten 2,5 millioner og er på 109 kvadratmeter. Det ligger nær skole og barnehage, og har stor deilig hage til ungene.

Foreldre er mer på banen

Fagansvarlig Heidi Solvang hos Eiendomsmegler 1 i Porsgrunn har solgt boliger i 14 år. I disse årene har prisene steget jevnt og trutt, og raskere enn lønningene.

– For mange er det blitt viktig å komme seg inn i markedet før det nesten er for sent, sier hun.

Unge handlet hybler, leiligheter og hus før også, men Solvangs inntrykk er at unge i dag har et mer bevisst forhold til boligmarkedet allerede i ung alder.

– De er klar over at om de leier så fordufter pengene, men om de eier boligen, så beholder de dem selv. I tillegg bygger de egenkapital som brukes når de skal kjøpe større senere, sier Solvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lag avtaler ved boligkjøp

I Sparebank 1 Telemark merkes pågangen av unge som vil låne. Denne uken har det vært ekstra trøkk ettersom banken var den første i Norge til å tilby boliglån til under tre prosent. Men, selv med lav rente er det mange som må få hjelp av familien.

– Da oppstår utfordringer. Det er ofte flere låntakere, eiere og kausjonister. Man eier ikke nødvendigvis halvparten hver, men ulike brøker. Da er det viktig å ha avtaler som sikrer at ingen blir sittende igjen som tapere om boligen selges eller noen flytter ut, sier kommunikasjonssjef John Einar Rørvik i Sparebank 1.

Et skrekkeksempel han ikke glemmer er en far som sto som kausjonist for boligen til datterens kjæreste. Da det ble slutt og datteren flyttet ut, satt faren igjen med kausjonistansvar på ekskjæresten bolig.

– Skriv avtaler, sier Rørvik.

Thale Lucia og Eirik skal det, men først skal de flytte inn i det nye huset sitt og bli foreldre.

Start sparing tidlig

En utfordring for mange unge er at voksenlivet kommer fort når de flytter hjemmefra. Mange studerer og har dårlig råd. Likevel eier to av ti studenter egen bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sett av noen kroner når du er ung. Ikke bruk alt på fest og moro. Sparer du fast i BSU fra tidlig alder, legger banken merke til det. Start kanskje med å legge til side litt av det du fikk i konfirmasjon, sier John Einar Rørvik i Sparebank 1 Telemark.