Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid.
Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid. Foto: Fredrik Nordahl

– Et direkte distriktsfiendtlig budsjettforslag

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, er ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Dette er svært skuffende. Forslaget svekker fylkeskommunens evne til å hjelpe de kommunene som har omstillingsproblemer. Dette gjør oss dårligere i stand til å stimulere til arbeidsplassvekst i fylket, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid om regjeringens forslag til statsbudsjett.

Les også:Dette får Telemark i statsbudsjettet

– Regionale utviklingsmidler er midler som ikke kan brukes i byområdene. Dette er et direkte distriktsfiendtlig budsjettforslag fra regjeringen, sier han.

12 millioner mindre

I statsbudsjettet ligger det forslag om 42 millioner kroner til regionale utviklingsmidler og omstillingsmidler for Telemark.

Dette er en nedgang på 12 millioner kroner fra i fjor, samtidig som tilleggsbehovet for omstillingsmidler på 8 millioner ikke er ivaretatt. Dermed står Telemark fylkeskommune med 20 millioner kroner i manko for å løse fylkets arbeidsplassutfordringer.

KS-leder Gunn Marit Helgesen.
KS-leder Gunn Marit Helgesen. Foto: Scanpix

Helgesen ikke fornøyd

Heller ikke i Kommunenes Sentralforbund er stemningen i taket om innholdet i statsbudsjettet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Staten sparer 330 millioner på de aller svakeste ved å dytte utgifter over på kommunene. Det burde være unødvendig, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.

Ordningen med statlig toppfinansiering av ressurskrevende tjenester, det vil si kommunale tjenester til innbyggere med psykisk utviklingshemming, sterkt nedsatt funksjonsevne, alvorlige rusproblemer eller psykiske lidelser, svekkes for andre år på rad.

I fjor økte innslagspunktet for statlig toppfinansiering for slike tjenester med 10.000 kroner ut over lønnsveksten, i årets forslag til statsbudsjett økes innslagspunktet med ytterligere 50.000 kroner ut over anslått lønnsvekst. På dette beregner regjeringen at staten skal spare 330 millioner kroner i 2017.

– Dette er en svekkelse av finansieringen av en ordning som skal omfatte de aller svakeste. Vi protesterte på dette i fjor, nå går regjeringen altså enda lenger i feil retning. Nå får vi stole på at Stortinget sørger for å rette opp dette under behandlingen i høst, sier Gunn Marit Helgesen.