Flere datamaskiner ble beslagelagt i aksjonene.
Flere datamaskiner ble beslagelagt i aksjonene. Foto: Kripos

Fem hackere pågrepet i stor Kripos-aksjon

Telemarking en av de pågrepne.

Politiet har den siste uken aksjonert mot personer som besitter, bruker eller selger skadelig programvare i Norge. Fem menn fra 16 til 24 år er pågrepet, og det er beslaglagt større mengder datautstyr som nå må gjennomgås, melder Kripos i en pressemelding.

Det er også tatt beslag i en rekke kontoer på Internett.  Flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år. En av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

Starter i det små

– Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet.  Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos i pressemeldingen.

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede er en type skadevare som kalles for Remote Access Trojan, forkortet RAT. Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner. Dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester, skriver Kripos videre.

Også flere minnebrikker ble beslaglagt i aksjonen.
Også flere minnebrikker ble beslaglagt i aksjonen. Foto: Kripos

Aksjoner også i Romania og Frankrike

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling sTAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge. Kripos har koordinert den norske siden av aksjonen. De norske sakene ble først gjennomgått hos Kripos som gjorde en innledende etterforskning og identifisering av de mistenkte, før sakene ble oversendt til distriktene for videre oppfølging.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europols satsing mot datakriminalitet har som mål å ta kriminelle som driver med datakriminalitet på alle nivåer, fra organiserte bakmenn og utviklere til unge personer som bruker og besitter skadevare. Kampen mot datakriminalitet krever et tett internasjonalt samarbeid og informasjon fra de norske sakene vil videreformidles til Europol.

Pågripelsene i Norge har skjedd i Romerike politidistrikt, Sør-Trøndelag politidistrikt, Nord-Trøndelag politidistrikt, Telemark politidistrikt og Hordaland politidistrikt.