Klatrere tok seg ned til mannen som hadde falt i Rjukanfossen, men de klarte ikke å berge livet hans.
Klatrere tok seg ned til mannen som hadde falt i Rjukanfossen, men de klarte ikke å berge livet hans. Foto: FOTO: LARS GUNLEIKSRUD

– Han var våken da livredderne kom fram

Litt over klokka 10 var klatreren fortsatt våken og bevisst. Vitner hørte skrik de oppfattet som smerteskrik. Halvannen time senere ble han erklært død.

Like før klokka 09.15 søndag morgen fikk politiet meldingen om at en isklaterer hadde vært utsatt for et uhell i Rjukanfosen. Det viste seg at han hadde falt 30 - 40 meter, og lå på en avsats 60 - 70 meter over bunnen av juvet.

Det hørtes ut som gode nyheter da klatrere fra en alpin redningsgruppe litt over klokka 10 var framme hos mannen som hadde falt. Dessverre var det for tidlig å glede seg.

Forverrret seg raskt

– Han var bevisst og våken da, men tilstanden forverret seg raskt, sier operasjonsleder Ole Jørgen Lund ved Telemark politidistrikt.

Dagbladetskriver at deres reportere på stedet hørte at den skadde klatreren skrek og hadde det vondt. Politiet kan imidlertid ikke bekrefte om det var den skadde som skrek.

Et Sea King ble tilkalt for å hente klatreren ut, men det var ikke mulig å få til der han lå. Isteden prøvde hjelpemannskapene på stedet å gi ham førstehjelp, men klokka 11.30 melte politiet at han var livløs. En lege ble sendt ned, og ganske raskt ble klatreren erklært død.

Isklaterer var i live da redningsmannskapene kom fram, men døde senere på berghylla han landet på.
Isklaterer var i live da redningsmannskapene kom fram, men døde senere på berghylla han landet på. Foto: FOTO: LARS GUNLEIKSRUD

Venninne får krisehjelp

– Nå vil han bli hentet opp fra fossen og tatt videre av et begravelsesbyrå. Politiet vil etterforske saken for å klarlegge hendelsesforløp og omstendigheter, sier Lund.

Tinn kommunes kriseteam vil tilby krisehjelp til en kvinne som klatret sammen med mannen. Det er ikke kjent hva slags forhold de to hadde, bortsett fra at de klatret sammen. Politiet jobber med å kartlegge identitet og nasjonalitet. De skal ikke være norske.

Rjukan Ice Festival 2015 arrangeres denne helgen, og det skal være mange isklatrere i området.