Hvorfor må Porsgrunn kommuen sende 21 personer til Brussel, spør Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen, og jurymedlem for Sløseriprisen
Hvorfor må Porsgrunn kommuen sende 21 personer til Brussel, spør Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen, og jurymedlem for Sløseriprisen Foto: SCANPIX

Her går Porsgrunn nesten i Luksusfellen

Turen er ikke ekstravagant, men det er råflott å sende 21 personer til Brussel, mener Hallgeir Kvadsheim.

Økonomieksperten fra «Luksusfellen», og jurymedlem for utdeling av «Sløseriprisen», finner det meningsløst å sende en så stor delegasjon.

BAKGRUNN:Kutter i helsetilbud, men bruker hundretusener på politikertur

– De får ikke Sløseriprisen for det, men det er «overkill» for en kommune på Porsgrunn størrelse å sende 21 personer til Brussel. De kunne sendt en delegasjon som kunne formidlet det de lærte til andre hjemme, sier Kvadsheim.

For mange

Fly og hotellopphold for de 21 politikerne og administrative lederne fra Porsgrunn koster 155.000. Hvis de reiser på diett vil tre døgn i Brussel i tillegg koste 56.700 kroner. Andre kostnader kommer i tillegg.

– Prisen per person er ikke ekstravagant, men omfanget er for stort, mener Kvadsheim.

Dermed går de nesten i Luksusfellen, også fordi det faglige utbytte kan framstå som diskutabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For generelt

– Det er litt for mange generelle poster her. Det ser ut som Porsgrunn har blitt tilbudt et program med en fast rundgang som de har akseptert, sier Kvadsheim.

På programmet står poster som «NATO og Norges rolle i NATO»,  «EU-aktuelt», «Ungdom/Social Investment» og omvisning i EU-parlamentet med den svenske delegasjonen.

Generelt mener Kvadsheim at  det kan være fornuftig for en industrikommune med eksportrettet næringsliv å reise på studietur i utlandet.

– En målrettet studietur til Brussel kan være fornuftig, sier Hallgeir Kvadsheim.

Lite til fest og moro

Han sitter i juryen for Sløseriprisen", som skal kåre det største offentlige sløseprosjektet i Norge i 2015. Telemark Fylkeskommunes bruk av seks millioner til First House er blant de nominerte. Kvadsheim synes ikke en studietur til Brussel er på det nivået.

– Brussel er verken langt eller dyrt, det er noe annet når kommuner og offentlige etater reiser på langtur til Tokyo for å studere samferdsel. Det koster fort 30-50.000 pr person, her er prisen moderat, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det bør den også være, mener Kvadsheim.

– Du begynner ikke å jobbe i det offentligefor å få lange reiser og frynsegoder. Der er det lite penger til fest og moro, og det skal det være. De forvalter våre felles penger, og har et stort ansvar for hvordan de blir brukt, sier siviløkonomen fra Luksusfellen.

 

Administrasjonsutvalget:

Robin Kåss (A)

Jannicke Andreassen (A)

Ole Henrik Lia (A)

Viola Johansen (A)

Tord Samdal (KrF)

Anne Kristine Grøtting (Sp)

Gro Lorentzen (SV)

Anne Karin Alseth Hansen (H)

Maren Synnøve Aks Moen (H)

Åge Frisak (V)

Adrian Ness Løvsjø (Frp)

Tore Nygaard (tillitsvalgt)

Geir Nilsen (tillitsvalgt)

Nina Lund (tillitsvalgt)

Geir Evensen (tillitsvalgt)

Administrasjon:

Per Wold, rådmann

Tollef Stensrud, kommunalsjef

Aud Fleten, kommunalsjef

Øistein Brinck, kommunalsjef

Kjell Lillestøl, rådgiver for ordføreren

Ingrid Kåss, utviklingsleder