Per- Ivar Magnushommen sitter fast i basecamp 2, på 6200 meter.
Per- Ivar Magnushommen sitter fast i basecamp 2, på 6200 meter. Foto: Knut Heggenes

Her sitter Per-Ivar fast på 6200 meter

Per-Ivar Magnushommen var over breen da dødsraset gikk, men nå sitter han fast på 6200 meters høyde på Mount Everest.

– Jeg er bekymret for veien ned, sier hans kone i Kviteseid, Margit Magnushommen Råmundal.

Magnushommen er i akklimatisering på basecamp 2 sammen med femti andre. De skal etter planen ned i morgen etter at det jordskjelv-utløste dødsraset har forandret alt på verdens høyeste fjell.

LES OGSÅ:Fjellklatrere fra Telemark i god behold

Ødelagt av raset?

Veien ned går på Khumbu-isfallet, breen mellom basecamp (5300 meter) og basecamp 1 (6100 meter). Det er der raset har gått, og kan ha ødelagt ruta de skulle ha fulgt ned fjellet.

"Ruta ned fra Camp 2 er krevende. Der er foreløpig uvisst om jordskjelvet har gjort skader i Khumbu-brefallet og om de vil kunne klare å ta seg ned i morgen", heter det i et oppdatering på facebooksiden til Hvitserk, reiseselskapet Magnushommen er med til Himalaya.

Var over raset

Han var heldig som var der, raset gikk under han. Både basecamp 1 og basecamp 2 ligger over breen, i "Stillhetens dal". Under dem gikk et kjemperas ned i basecamp, drepte minst tretten personer og skadde over 30. Det er rundt 300 mennesker i basecamp ved foten av fjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Margit er selv klatrer, og skulle vært med til Everest, men trakk seg.

– For risikabelt

 – Jeg synes risikoen ble for stor, men at noe sånn som dette skulle skje var ikke i mine tanker, sier hun.

Nå mener hun ekspedisjonen for mannen må være slutt. Etter den dramatikken fjellklatrerne har opplevd må de slå helt fra seg tanken om å nå toppen, mener hun.

– Må gi seg nå

– Jeg regner med at det er over nå. Det har skjedd så mye tragisk at jeg ikke kan skjønne noe annet, sier Margit.

Hun har ikke fått noen direkte kontakt med mannen, men fått beskjed fra Hvitserk om at alt står bar til med han. Det gjør det også med de to andre telemarkingene på samme tur, ekteparet Tone Gravir og Leif Harald Bergseth.

De har alle med seg hver sin sherpa, og Magnushommens sherpa Jambe Sherpa bor i Katmandu der det foreløpig er meldt om at 1400 mennesker har mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg håper det har gått bra med hans familie, sier Margit Magnushommen Råmundal.

Lang vei ned

Det mobiliseres helikopter for å hjelpe fjellklatrerne, men Margit er usikker på om de kan hjelpe klatrerne helt oppe på 6200 meter. Det er en strevsom tur for dem å komme ned igjen.

– Det er flere dagers marsj, sier Margit.

Selv fikk hun beskjed om at mannen var i sikkerhet en time etter at hun så nyhetene om jordskjelvet og raset. Hun tok det rolig, men etterhvert kom reaksjonene.

Vil ha han hjem

– Jeg har fått en etterreaksjon, og vil ikke føle meg helt trygg før han er helt hjemme, sier hun.

Egentlig skulle Per-Ivar Magnushommen ha forsøkt å nå toppen i et framstøt rundt 15.mai, etter flere runder på akklimatisering i fjellveggen. Først måtte han ha besteget den kilometerlange bratte Lhotseveggen opp til basecamp 3 (7300 meter) og videre til basecamp 4 på 7900 meter. Toppen av Mount Everest ligger påp 8850 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da skal han ikke være der. Da skal han være hjemme i Kviteseid, sier Margit Magnushommen Råmundal.