Januartallene viser nemlig at det kun ble førstegangsregistrert 1.860 nye personbiler i Norge. Til sammenligning ble det i desember i fjor registrert nesten 40.000 nye personbiler. I januar 2022 var antallet 7.957.

Vi må helt tilbake til januar 1962 for å finne et lavere tall med 1.593 nye registrerte personbiler, ifølge OFV.

Men det hele har sin naturlige forklaring: Fra 1. januar ble det nemlig innført moms på nye elbiler over 500.000 kroner, og i tillegg ble det innført en ny vektavgift for alle personbiler. Dermed ble det et rush før årsskiftet for å slippe unna den store prisøkningen på personbilene.

I tillegg førte krig og pandemi til store produksjons- og leveringsproblemer, som igjen førte til at det på slutten av året kom svært mange nye biler til Norge, forklarer OFV i en pressemelding.

Av de nyregistrerte bilene i januar var det 1.237 elbiler. Det tilsvarer en andel på 66,5 prosent, noe som er betydelig lavere enn snittet for alle måneder i 2022, og som nok også skyldes momsinnføringen.

Det ble registrert 263 nye bensin-hybrider, 36 bensinbiler og 142 nye diesel personbiler.

Tallene viser også at Volkswagen, Toyota og Volvo er på topp tre over de mest solgte bilmerkene i januar, og at bruktmarkedet er omtrent på nivå med samme periode i fjor.