MINNEORD Olav var født i Seljord i Telemark, hvor han ble oppvokst på en gard. Han tok realskolen i Bø og senere artium på engelsklinjen i Skien. I 1951 jobbet han som journalist i Varden i Skien, året etter begynte han å studere, og kombinerte med å jobbe som journalist i Porsgrunns Dagblad.

Gjorde mye: Olav Øverland startet som journalist i Varden, med det var i NRK han hadde mesteparten av sin journalistiske karriere. Foto: NRK / Anne Liv Ekroll

I 1960 ble han sommervikar et par måneder i Dagsnytt, han laget i tiden etterpå innslag til radioen på freelance basis. «Ungdom med mikrofonen» Han debuterte på fjernsynet med programmet «Ungdom og bygda» (14.5.1961) som han laget sammen med fotografen Richard Larsson.

Fra mai 1962 og ut året hadde han et vikariat i Opplysningsavdelingen. Fra 1. januar 1963 fulgte noen måneder som sjef for NRKs Vadsø-kontor. Oppholdet der gjorde han til en varm misjonær for den nordligste landsdelen. Tilbake i Oslo fullførte han sin Cand.mag. med fagene norsk, engelsk og historie.

Programleder: Olav Øverland i Dagsrevystudioet. Foto: NRK 1965

Etter det fikk han et vikariat i opplysningsavdelingen. Olav var tidlig ute med seksualopplysning på radio. Radioprogrammet «Seksuell opplysning – hvorledes og av hvem?» som ble sendt 27. september 1963. Den radiosendingen skapte stor oppstandelse, debatt og mediestorm.

Olav begynte i Dagsrevyen høsten 1963. Han debuterte som sidekommentator fra 27. august 1963, programleder fra 26. november 1963 og jobbet også som reporter.

Olav ble i Dagsrevyen fram til begynnelsen av 70-tallet, da han vendte tilbake til opplysningsavdelingen – en avdeling som stod hans hjerte nær. Der jobbet han første med «Vindu mot vår tid».

Han jobbet også mye utenriks på 70-tallet, blant annet i Nord-Irland, Biafra, Midt-Østen, Vietnam, Kambodsja og USA.

Mange husker Olav som programleder for «På sparket» som ble sendt på onsdager fra midten av 70-tallet.

Han var bla. programleder for «På sparket»-sendingen da temaet var boken «Prosessen mot Hamsun», hvor forfatteren Thorkild Hansen møtte til debatt med professor Harald Ofstad. En sending med til dels høy temperatur.

På tur: Olav Øverland og Olav Bakken. Kivledalen i Telemark. Segn, soge og regulering. Foto: Ivar Kalleberg/NRK, 1969

På midten av 80-tallet fulgte «Apropos» og «Sosialkanalen» hvor de var tidlig ute med aktuelle temaer som AIDS, kvinner som drikker, barnevern, narkotika, arbeidsløshet, sex, angst – psykisk helse m.m.

Sosialkanalen ble sendt i årene 1984 til 1995. Olav ble Mr. Sosialkanalen.

Olav hadde stor arbeidskapasitet og laget program og serier med sosial profil og dilemmaer helt fram til han ble pensjonist tidlig på 2000-tallet.

Olav medvirker i programmet tilbake til 60-tallet, 1964 hvor han memorerer fra sin tid i Dagsrevyen.