Ingeniør stjal lommebøker fra eldre kvinners handlevogner

Tre rumenere er dømt til fengselsstraffer, etter at de i løpet av en aprildag i år raidet handlevogner i til sammen fem supermarkeder på Østlandet. Ofrene var utelukkende eldre kvinner.

Det var tirsdag 22. april i år at gjerningsmennene reiste fra butikk til butikk for å stjele lommebøker. De tre kommer alle fra Bucuresti, hovedstaden i Romania. En opplyser at han er maler, den andre murer og tredjemann at han er utdannet ingeniør.

Raidet startet i Horten klokken 11.00 på formiddagen, da en 74 år gammel kvinne ble frarøvet lommeboken sin inne på en Menybutikk, like utenfor sentrum av byen.

Tyveriraid

Deretter kjørte følget videre til Spar på Rugtvedt i Bamble, der en 86 år gammel kvinne led samme skjebne. Ikke lenge etter slo de til mot en kvinne på Rema 1000 ved Stathelle, før ferden gikk videre til Risør. Der tok de fire lommeboka fra en ny kvinne, før de reiste nordover igjen, og avsluttet dagens «innsats» i en forretning i Helleveien utenfor Kragerø, hvor en kvinne ble frastjålet bankkortet sitt. Dette brukte en av gjerningsmennene senere til å ta ut penger.

Gjengen skal også tidligere ha stjålet lommebøker fra eldre kvinner, den ene i Oslo, og den andre fra en adresse i Bærum.

De fire siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse i retten, og samtykket i at saken ble avgjort ved tilståelsesdom.

Idømt fengsesstraff

På bakgrunn av de siktedes forklaringer ble det ansett som bevist at de siktede på forhånd hadde bestemt seg for formålet med turen sørover langs kysten den 22. april, og at nesten samtlige tyverier hadde samme handlingsmønster.

De tre ble alle idømt fengselsstraff, minus dagene de satt i varetekt hos politiet. Den strengeste dommen er på seks måneder og tretti dagers fengsel. I tillegg fikk to medhjelpere fra samme land mindre fengselsstraffer for medvirkning.