– Leilighetene er strøkne, sier Kjell Jansen og mener dette er noe forbaska pirk fra kommunens side.
– Leilighetene er strøkne, sier Kjell Jansen og mener dette er noe forbaska pirk fra kommunens side. Foto: FREDRIK PEDERSEN

Kjells nye leilighet kan bli revet fordi kommunen mener den ikke kan brukes med rullestol

Huset har heis, en av beoberne bruker rullestol, men hele bygget kan bli revet fordi kommunen mener leilighetene ikke passer for funksjonshemmede.

– Dette må være forbaska pirk. Disse leilighetene er strøkne, sier Kjell Jansen som eier en av de seks leilighetene.

Leilighetene er for lengst solgt. Familier har flyttet inn. Men kommunen nekter å godkjenne fem av boligene.

LES HVA POLITIKERNE MENER: «Cowboymetoder av utbyggere med for mye penger.»

Mareritt for beboerne

For de berørte boligeierne ved Porsgrunnselva kan det ende i et mareritt, dersom ikke myndighetene firer på kravet – eller utbyggerne gir etter.

Beboerne har uforskyldt havnet mellom barken og veden.

Det handler om Storgata 118 A, det røde bygget som tidligere har huset blant annet arbeidskontoret. Brødrene Hansen Eiendom søkte om bruksendring og har innredet og solgt seks leiligheter. De var så populære at de ble avhendet via jungeltrommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil rive alt

Sweco Norge, som er ansvarlig søker på vegne av Brødrene Hansen, mener hele bygget må rives og bygges opp på nytt hvis alle kravene skal innfris.

Det vil koste 25 millioner kroner, går det fram av et brev de har sendt til kommunen. Utvalg for Miljø og byutvikling behandlet saken tirsdag. De nektet å etterkomme klagen fra Sweco.

Dermed går saken til Fylkesmannen for endelig behandling.

GÅTT GLIPP AV DENNE? Taper minst 1,5 millioner kroner på denne sprekken

Manglende tilgjengelighet

De påståtte bruddene på byggteknisk forskrift handler om manglende tilgang for funksjonshemmede. Det forstår Kjell Jansen i tredje etasje lite av.

– Her er det ingen problemer med å komme inn med rullestol, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bygget har heis.

Trangt ved dørene

I likhet med de andre beboerne var Jansen ikke kjent med det byråkratiske og politiske dramaet som utspiller seg.

– Dette må være forbaska pirk. Disse leilighetene er strøkne.

Både kommunenes administrasjon og politikerne mener imidlertid de ikke kan godkjenne leilighetene. I en av boligene var det to nivåer. I flere andre oppdaget kontrollørene at det ikke var stort nok sideareal til dørene, noe som var i strid med byggtekniske forskrifter. Stort nok sideareal skal gjøre det lettere for rullestolbrukere å åpne og lukke dørene.

BYGDE DETTE OGSÅFlytende utedo til 3,4 millioner kroner

Ganske sjokkert

Jansen er styreleder i sameiet Storgata 118 A. Han sier beboerne ikke er orientert om at det mangler ferdigattest, og at han ble ganske sjokkert da han i går ble orientert om situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessuten fikk vi innflyttingstillatelse. Da skulle vel alt være greit.

Men han husker at det var en kontrollør innom i tre minutter for å ta noen bilder. Dette var i forbindelse med byggeplasstilsynet.

Har heis

Nå er disse bildene gjengitt i de kommunale sakspapirene som ligger til grunn for tirsdagens vedtak i utvalget.

– Her er det heis til andre og tredje etasje. Og bare se: Her er det fullt mulig for rullestoler å komme inn og ut av alle rommene. En av naboene mine bruker rullestol. Jeg tror ikke de hadde flyttet inn hit hvis det ikke var tilgjengelig for bevegelseshemmede. Alle vi som bor her er kjempefornøyde, sier han.

Påståtte tekniske mangler hefter ved fem boliger. Den sjette har egen utvendig trapp. Denne fikk dispensasjon av kommunen.