Ingunn Røiseland var tydelig i sin sak da hun snakket til politiet og demonstrantene som hadde møtt opp i hagen hennes mandag formiddag.
Ingunn Røiseland var tydelig i sin sak da hun snakket til politiet og demonstrantene som hadde møtt opp i hagen hennes mandag formiddag. Foto: FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Knytter Røiselands ideer til amerikansk terroristbevegelse

Ingunn Røiseland er godt kjent i konspirasjonsmiljøet her hjemme, ifølge blogger Tor-Jørgen Næss. Han sier hun også kan kobles til en innenlandsk terroristbevegelse i USA.

Denne artikkelen er felt i Pressens Faglige Utvalg, med grunnlag i kravet om samtidig imøtegåelse i selve artikkelen.Les hele PFUs uttalelse her.

– Hennes tankegods har det siste året utviklet seg i en noe urovekkende retning og får stadig tilhengere i krysningpunktet mellom deler av det alternative landskapet og konspirasjonsmiljøet, sier Tor-Jørgen Næss til Varden.

Næss har siden 2007 satt seg inn i konspirasjonsmiljøet, og har siden daskrevet om det på bloggen sin.

Meldte seg ut av Norge

I 2012 meldte Ingunn Røiseland seg formelt ut av Norge fordi hun ikke lenger ønsket å være norsk statsborger og en del av riket Norge. Senere skiftet hun også etternavn til Sigurdsdatter.

– Hun mener at lover og regler er noe herk og slett ikke er noe man skal forholde seg til. Penger er hun heller ikke glad i. Hun mener at den gjelden vi har er fiktiv og at man derfor ikke trenger å betale den tilbake, forteller Næss.

– Det er liten tvil om at Freemen-konseptet nå er etablert også her hjemme, i hovedsak markedsført av Ingunn Røiseland, sier blogger Tor-Jørgen Næss.
– Det er liten tvil om at Freemen-konseptet nå er etablert også her hjemme, i hovedsak markedsført av Ingunn Røiseland, sier blogger Tor-Jørgen Næss. Foto: FOTO: PRIVAT

Mandag ble Røiseland hivd ut av huset sitt, som ligger nede ved vannet i Gråten i Skien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grunnen var at Røiseland ikke har betalt regningene sine på lang tid, og Namsmannen hadde til slutt fått en kjennelse av Tingretten om å ta fra henne boligen. Huset til Røiseland skal nå tvangsselges.

Røiseland ble samme dag arrestert av politiet fordi hun nektet å slippe de inn på tomta.

Større bevegelse

Næss knytter Røiseland til bevegelsenFreemen on the land /Sovereign citizen bevegelsen, som har sine røtter i USA.

 

– De tror at ved å skifte navn, levere sitt personnummer, pass og all dokumentasjon som borger, kan de komme unna økonomiske forpliktelser. Det er stort sett her begrunnelsen ligger. Det gjør man ikke. Disse ideene er ofte attraktive for sårbare mennesker som går gjennom vanskelige perioder i livet, sier Næss.

Røiseland sentral

– Røiseland er sentral fordi hun frir til mennesker både i deler av det alternative miljøet hvor hun er godt kjent, og i konspirasjonsmiljøet  Det er liten tvil om at Freemen-konseptet nå er etablert også her hjemme, i hovedsak markedsført av Ingunn Røiseland, ifølge Næss.  

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aktiv på Face

Ingunn Sigurdsdatter har i dag postet et innlegg på sin Facebook-profil der hun utdyper det hun står for:

– Norge styres fra frimurerlosjene; det bør du ikke tvile to sekunder på. Ordrene om bruk av tvang kommer ikke fra «regjeringen» eller stortingsrepresentantene vi tror vi velger. Norge styres fra skyggene, skriver Sigurdsdatter på Facebook, før hun fortsetter:

– Det er dette «de» ikke vil du skal vite: I 1945 signerte Norge på Bretton Woodsavtalen som innebar at vi overdro alt gull og administrasjon av alle verdier til Committee of 300. Fra motstandsbevegelsen i Hellas og fra andre kilder har vi fått alle dokumenter som viser at Husbanken, Sparebanken Nord-Norge, Sparabanken Vest, Storebrand Financial group, Norges bank - de fleste norske banker- alle fikk satt inn mellom 15-5 trilliarder på konto, signert på nytt av kongen og Kristin Halvorsen i 2007.

Hun påpeker at bevegelsen hennes «Niceland» ikke vil betale bankene fordi de ser på bankene nærmest som en vits.

– Privateide banker eier domstolene og landet gjennom våre fødselsattester, skriver hun.

Det har ikke lyktes Varden i å komme i kontakt med Røiseland tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terroristbevegelse

Næss påpeker at Freeman on the land-bevegelsen i USA bliransett som en terroristbevegelse.

På sin hjemmeside skriver FBIat de ser på grupperingen av ekstreme uavhengige borgere som en innenlansk terroristbevegelse.

– Freeman on the land-bevegelsen opererer i all hovedsak som enkeltindivider uten etablert lederskap. De kommer sammen i løse grupper for å hjelpe hverandre med papirarbeid, særlig mot staten, og for å spisse sin ideologi hvor de refererer til seg selv som «frimennene/frikvinnene». Det skal være en indikasjon på at de er fri fra statlig kontroll. De følger sitt eget sett med lover og logikk, forteller Næss.

I USA er ifølge Næss en rekke kjente skikkelser med i bevegelsen, blant andre Terry Nichols som var en av de som hjelp til med planleggingen avOklahoma-bombingen i 1995.

– Jeg tror det er viktig å ta innover seg at det finnes personer i dette miljøet som fremstår som varme, inkluderende og annerledestenkende mennesker, men som har en lav terskel for å komme med trusler og i verste fall utøve vold, sier Næss til Varden.

LES OGSÅ:

-

Ingunn kastet ut av hjemmet sitt

-

Derfor ble Ingunn kastet ut av hjemmet

-

Politiet søkte gjennom huset etter «mistenkelig aktivitet»