Ragnhild Barland ble 81 år gammel. Bildet er fra den tiden hun fortsatt var aktiv politiker.
Ragnhild Barland ble 81 år gammel. Bildet er fra den tiden hun fortsatt var aktiv politiker.

- Mine tanker går til familien

Ragnhild Barland er død 81 år gammel.

Fredag døde den tidligere stortingspolitikeren og varaordføreren. I dag sto dødsannonsen på trykk i Varden.

- Det var vondt å lese avisa i dag. Tankene mine går til Knut og familien, sier tidligere partikollega, Einfrid Halvorsen.

To damer på topp

Ragnhild Barland ble født i det som den gangen var Holla kommune i 1934. Hun arbeidet i skolen, blant annet som undervisningsinspektør. I 1975 ble hun medlem av Skien arbeiderparti.

Åtte år senere, i 1983, inntok Halvorsen og Barland Rådhuset i Skien som henholdsvis ordfører og varaordfører. Med to damer på topp gjorde Arbeiderpartiet et dristig grep den gangen.

Men Barland valgte å møte motstanden med godt humør. Tidligere har hun uttalt til Varden:

Noe av det siste Ragnhild Barland gjorde som varaordfører var å dele ut Skien bys kulturpris til Jardbjørg Krokan Stang (midten). Bildet er fra 1985. Samme høst ble Stortinget arbeidsplassen hennes.
Noe av det siste Ragnhild Barland gjorde som varaordfører var å dele ut Skien bys kulturpris til Jardbjørg Krokan Stang (midten). Bildet er fra 1985. Samme høst ble Stortinget arbeidsplassen hennes. Foto: FOTO: TORE ØYVIND MOEN

-  Da vi møtte menn som den gangen tvilte på om det var riktig av partiet å stille med to kvinner på topp, tok vi det som en fleip.

Samfunnsengasjert

I 1985 ble Barland valgt inn på Stortinget for Telemark arbeiderparti. Der ble hun sittende i tre perioder - tilsammen 12 år.

- Ragnhild var en blid og samfunnsengasjert jente. Sammen var vi opptatt av å realisere Aps program og jobbe for arbeidsplasser og sosiale forbedringer, sier Halvorsen.

Barland var særlig opptatt av idrett og fysisk fostring i skolen, forteller Halvorsen. Hun var også en av drivkreftene bak opprettelsen av et prevensjonsveiledningskontor i Skien.

På sine eldre dager var hun aktiv i seniorlaget i Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

8. desember begraves hun fra Gjerpen kirke.