Torbjørn Dukane og Hilde Stauch-Hansen ble smidd i hymens lenker av smed Øyvind Klausen på Dyrskun i 2009. Nå vil ett nytt ektepar få sjansen under årets Dyrsku i Seljord.
Torbjørn Dukane og Hilde Stauch-Hansen ble smidd i hymens lenker av smed Øyvind Klausen på Dyrskun i 2009. Nå vil ett nytt ektepar få sjansen under årets Dyrsku i Seljord. Foto: FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN

Nå kan du bli smidd i hymens lenker - på ordentlig

Øyvind Klausen fra Fyresdal er på leting etter ektepar som ønsker en opplevelse for livet.

Er du på jakt etter en annerledes opplevelse rundt bryllupet, har du nå sjansen til å bli smidd i hymens lenker på ordentlig.

Smed Øyvind Klausen fra Fyresdal stiller nemlig opp på Dyrsku´n i Seljord med smijern og glør, og nå er han på jakt etter ektepar som vil få en opplevelse for livet.

- Ja, jeg er på jakt etter noen som ønsker en ekstra opplevelse i forbindelse med sitt bryllup. Man må ikke gifte seg kirkelig eller borgerlig den dagen, men det burde være en dag i nærheten, sier Klausen.

Illustrerer budskapet

Selve smiingen er ikke en erstatning, men heller ett supplement til en tradisjonell vielse.

- Det å bli smidd i hymens lenker er et kjent begrep og er noe som prestene sier, men det de gjør er egentlig bare selve vielsen. Dette er ett tillegg til vielsen, og en symbolsk handling. Men responsen fra prestene er at det jeg gjør illustrerer budskapet veldig bra, sier smeden.

Øyvind Klausen har smidd mellom 70 og 80 ektepar i hymens lenker. Her har han smidd ekteparet Dag Rune Mathisen og Janne Mathisen på Dyrsku´n i 2005.
Øyvind Klausen har smidd mellom 70 og 80 ektepar i hymens lenker. Her har han smidd ekteparet Dag Rune Mathisen og Janne Mathisen på Dyrsku´n i 2005. Foto: FOTO: PER-EIRIK HEKKELSTRAND

Hentet inspriasjon fra Skottland

Tradisjonen med å bli smidd i hymens lenker lever i beste velgående i Skottland, og det er også her Klausen har hentet inspirasjon fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- På et sted som heter Gretna Green så har man tradisjonen med en amboltsmiing. Det står så stor lykke i å gifte over en ambolt. Ambolten er et tegn på stødighet i ekteskapet, noe som de fleste forhåpentligvis er på jakt etter. Jeg har selv vært til stede på to brylluper i Skottland og det er en flott opplevelse, sier Klausen.

70-80 ektepar

Klausen har de siste 11 årene smidd mellom 70 og 80 ektepar i hymens metallenker, blant annet flere på Dyrsku´n i Seljord. I løpet av årene har det blitt mye reising.

- Ja, jeg har vært over hele Norge, fra Bardufoss i nord til Sandnes i sør. Responsen har vært fantastisk fra alle hold, sier Klausen.

Selve seremonien foregår med hest og kjerre og god mat, i tillegg til selve smiingen som vil foregå på scenen på Dyrskuplassen.

- Det første jeg pleier å si er at «nå har dere sagt ja til presten, er dere klare for å si ja til smeden?», sier Klausen før han forklarer selve smiingen.

Symboler

- Jeg har laget noen metallenker som er festet til store hjerter. Disse metallhjertene er i utgangspunktet adskilte, men min oppgave blir å smi dem sammen. Lenkene som de er festet i symboliserer at personene henger sammen med hverandre, men det er også viktig at disse lenkene er litt slakke. Selv om man gifter seg så eier man hverandre ikke. Mannen må få lov til å hoppe i fallskjerm, og kona må få lov til å dra på jentetur, sier Klausen før han legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Metallhjertene ruster og blir slitte, og det jeg pleier å si til ekteparene er at disse må pusses og tas vare på akkurat som med ekteskapet. Hvis hjertene brytes så blir det noen sår. Når jeg sier dette til ekteparene så pleier det å bli noen tårer, sier smeden.

- Opplevelse for livet

For ektepar som er lystne på å bli med opplegget, kommer han med følgende lovnad.

- Det eneste jeg kan love er at man får en opplevelse for livet. Jeg har ikke noen større makt enn det, sier smeden.

- Tror du ekteskapet blir sterkere ved å bli smidd i hymens lenker?

- Ja, jeg tror absolutt det. Jeg pleier å si til ekteparene at statistikken min er god, sier Klausen mens han ler.