Nynazistene leide grendehus i Telemark for å avholde treningsleir

Trente i grendehus i Seljord i dyrskuhelga.

DaTAomtalte saken før helga ville ikke lederen i den nynazistiske grupperingen Motstandsbevegelsen, Håkon Forwald, fortelle hvor i fylket de hadde gjennomført samlingen.

Men tirsdag skriverVest-Telemark Blad (krever innlogging)at det er Vefald-Brekke grendehus, som ligger mellom Seljord og Bø, som har vært leid ut til foreningen.

Leder i grendelaget, Lene Braaten, sier til avisa at saken har vært oppe til diskusjon i et styremøte, men at de ikke vil kommentere saken utover at det var en person som hadde leid huset.

Politiet skal, ifølgeTAs opplysninger, ha vært informert på forhånd om at den nynazistiske bevegelsen hadde planer om å leie grendehuset.

Trente på selvforsvar

Etter detTAerfarer deltok mellom 20 og 40 personer på Motstandsbevegelsens kampdager. På samlingen deltok hovedsakelig nordmenn, men også en delegasjon fra Sverige.

Under samlingen gjennomførte Motstandsbevegelsen politiske foredrag, taler og det som omtales som selvforsvarstrening.

– I dagens samfunn er det vettig å kunne forsvare seg, utover det så er de personene som var til stede på helgens arrangement i Telemark våre aktivister i vår organisasjon. Våre meningsmotstandere har en generell lav terskel for voldsbruk. Da er det også lurt å kunne forsvare seg, sa Forwald til TA torsdag.

Døde under demonstrasjon

Dagbladetskriver at en 28 år gammel mann fra Finland døde etter å ha havnet i konfrontasjon med nynazister i Motstandbevegelsens finske søsterorganisasjon under en demonstrasjon i Helsinki 10. september.

Forwald sier verken han eller andre norske medlemmer deltok under demonstrasjonen i Finland, men at han har snakket med folk som var der. De har fortalt at volden mot 28-åringen skjedde i selvforsvar.

– Det er ufattelig trist at det gikk som det gikk. Men det er framstilt som om han var en tilfeldig forbipasserende, og det stemmer ikke, sier Forwald som ikke vet om noe lignende kunne skjedd i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt umulig å si. Vi er ikke en voldelig organisasjon, men ville forsvart oss selv dersom vi ble fysisk angrepet. Vi ville hatt retten på vår side, sier Forwald tilDagbladet.

Tror de er målet

Motstandsbevegelsen har en forhistorie med aggressiv motstand mot homofile. Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI, frykter at de kan bli et mål for nynazister som opererer i Telemark, skriverNRK.

– Vi er bekymret for det som ser ut til å være en nynazistisk gruppe som vi vet har hatt aksjoner mot våre søsterorganisasjoner i Sverige, og som gikk til angrep mot en mann i Finland som døde nå i helga, sier Ingvild Endestad, leder i FRI, tilNRK.

Regionlensmann i Midt-Telemark og Vest-Telemark, Sigrid Dahl sier tilNRKat det er bra at folk melder fra om at de er bekymret.

Samtidig mener hun at man må godta ytrings- og forsamlingsfriheten. Til et visst punkt.

– I utgangspunktet tenker vi at det er ytrings- og forsamlingsfrihet her i landet. Men politiet er bekymret for alle typer radikalisering og ekstremisme som viser og uttrykker at de ønsker å bruke vold, så det følger vi med på, sier Dahl tilNRK.