Oda Sofie Johnsen tok sommerjobben i egne hender. Hun åpnet sin egen isbar i Brevik for et år siden og har nå sju ansatte og mange nyttige erfaringer.
Oda Sofie Johnsen tok sommerjobben i egne hender. Hun åpnet sin egen isbar i Brevik for et år siden og har nå sju ansatte og mange nyttige erfaringer. Foto: FOTO: STINE VIDDAL ØI

Oda Sofie (20) har sju ansatte

Oda Sofie Johnsen ble daglig leder som 19-åring. Nå har hun sju ansatte.

– Jeg må innrømme at det var litt mer jobb enn jeg trodde. Det er mye som ordnes og du må alltid være tilgjengelig, forteller 20 år gamle Oda Sofie Johnsen, som tok sommerjobben i egne hender og åpnet egen isbar i Brevik for ett år siden.

Mediene varslet iskrig, og midt oppi det hele sto en ung kvinne som var klar for å starte på egen hånd.

Føltes naturlig

– Jeg er jo typen som alltid har vært elevrådsleder, så jeg tror ikke folk ble så veldig overrasket. Det føltes veldig naturlig å finne på noe selv da jeg nærmet meg 20, sier hun.

Det har vært en lærerik prosess.

– Som ung er man verdensmester i alt. Jeg har lært mye om hva jeg må jobbe med og ting jeg kanskje ikke gjør så bra. I begynnelsen var jeg for eksempel ikke så klar og tydelig, sier Johnsen.

Jørgen Strand trives godt i rollen som butikksjef for Session. Det har han vært siden mai.
Jørgen Strand trives godt i rollen som butikksjef for Session. Det har han vært siden mai. Foto: FOTO: HANNE FINDAL
Årets vinner av Helt Sjef- prisen, med deler av juryen.
Årets vinner av Helt Sjef- prisen, med deler av juryen.

Politikeren

Som leder i Unge Høyre Telemark har Johnsen også hentet nyttige erfaringer fra politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mye man kan gjøre likt, selv om det er ulike målsettinger. Begge steder jobber du med mennesker og du må skape et positivt inntrykk av deg selv. Du må få noen til å tro på ideene dine eller få noen til å like isen din, sier hun.

– Har familien

Helt alene har Johnsen imidlertid aldri vært. Det var faren som tok over lokalene i Brevik, som hun gjorde om til sin egen isbar.

– Jeg er heldig som har familien min, med foreldre som selv har startet opp egen bedrift. I Norge har vi et sosialt sikkerhets-nett, men kanskje ikke et system som oppfordrer til å ta sjanser, sier Johnsen.

Der mener hun skolen, og ikke minst næringslivet, i større grad bør komme på banen.

Nye planer

Isbaren går godt, og Johnsen har nå hele sju ansatte på sommerstid. Likevel har hun ingen planer om å satse på isbaren på fulltid. Til høsten starter hun ingeniørstudier i Oslo og politikken vil fortsette å spille en viktig rolle i livet hennes.

– Det er jo på en måte sommerjobben min. Jeg har blitt veldig knyttet til isbaren, men jeg innser at jeg ikke kommer til å drive her for alltid. Det er like viktig for meg å starte noe, som det er å vite når det er tid for å overlate det til noen andre og begynne på noe nytt, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så langt ønsker hun ikke å tenke på akkurat når hun skal takke for seg i isbaren.

Ga motivasjon

–Jeg hadde ikke sagt ja hvis jeg ikke hadde trodd jeg kunne klare det, sier Jørgen Strand, butikksjef for Session på Herkules i Skien.

21-åringen måtte tenke seg godt om da han ble forespurt om å søke på stillingen som butikksjef, etter å ha jobbet deltid i butikken i ett og et halvt år. I mai var stillingen hans.

– Det var bare å kjøre på. I starten trodde jeg det skulle bli slitsomt og mye arbeid. Så viste det seg å være veldig slitsomt og veldig mye arbeid, sier Strand, som ikke lot seg stoppe av den grunn.

– Det ga meg motivasjon til å fortsette. Jo mer jeg fikk gjort, jo mer kom i orden, sier han.

Mer kreative

Nå trives han godt i rollen som butikksjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å være leder er veldig moro. Det er nye utfordringer hele tiden. Jeg liker å jobbe med salg og føler jeg har funnet min greie, sier han, og ser for seg en lang framtid i butikkbransjen.

Strand tror unge ledere har mye å bidra med.

– Jeg tror det er positivt å få et nytt hode inn i butikken. Unge mennesker tenker gjerne mer nytt og kreativt, og er ikke så tapt i rutiner, sier Strand.

Helt Sjef-prisen skal bidra til å   vise et riktigere bilde av innsatsen til dagens unge.

– Det som har irritert oss i flere år er hvor lett det er for politikere og andre profesjonelle å kalle dagens ungdom late i forhold til tidligere, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i fag- og interesseorganisasjonen Lederne.

Sammen med ungdomsmagasinet Spirit og McDonald’s har de tatt initiativ til lederprisen Helt Sjef.

Prisen til unge ledere mellom 18 og 30 år ble utdelt for andre gang i juni i år.     

– Vi ønsker å gi et nytt bilde av situasjonen i dag, og få fram gode rollemodeller i hele Norge, sier Hov.

Han understreker at det ikke skal være en elitepris.

– Det er ikke nødvendig med topputdanning eller toppstillinger for å vinne. Aktuelle kandidater er unge mennesker som viser lederskap, enten gjennom organisasjonsarbeid eller på arbeidsplassen, forteller han.

Ifjor ble rundt 300 nominert, mens det i år var hele 415 unge ledere som konkurrerte, også ledere fra Telemark.

– Kvaliteten på de nominerte var utrolig høy, og det finnes nok mange unge som gjør mye bra, som aldri blir sett eller anerkjent. Det lover godt for norsk arbeidsliv at mange viser lederskap tidlig, sier Hov.