Arild Traa, ordfører i Odda Gard Folkvord, ordfører i Tinn, Erik Haatvedt og kultursjef Øystein Haugan møttes 29. september i 2009.
Arild Traa, ordfører i Odda Gard Folkvord, ordfører i Tinn, Erik Haatvedt og kultursjef Øystein Haugan møttes 29. september i 2009. Foto: Asbjørn Torgersen

Rjukan og Notodden inn på verdensarvlisten

UNESCOs sekretariat vedtok i dag å skrive Rjukan og Notodden inn på verdensarvlisten.

Det betyr at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Dette er også en stor inspirasjon for vernearbeidet og viser at historien om vitenskapsmannen Kristian Birkeland og gründeren Sam Eyde er fortsatt aktuell.

Norsk Hydro hadde på Rjukan og Notodden sin pionervirksomhet innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Den internasjonale ekspertorganisasjonen International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) har gjort en grundig vurdering av nominasjonen til Rjukan og Notodden.

LES OGSÅ: Dette skriver Unesco om Notodden og Rjukan

Veien til verdensarven

Selve idèprosessen med å få Notodden og Rjukan erklært som verdensarvsteder ble påstartet allerede i 2009. Året da man feiret Rjukanbanens 100-års jubileum.

Avdøde ordfører i Tinn, Erik Haatvedt, var på mange måter en fremsynt og visjonær mann. I september 2009 hadde Haatvedt invitert en delegasjon fra Odda til å være med på å feire Rjukanbanens jubileum.

Hege Sætre Næss ved VisitRjukan er klar til å ta fatt med verdensarvstatus i ryggen.
Hege Sætre Næss ved VisitRjukan er klar til å ta fatt med verdensarvstatus i ryggen. Foto: Asbjørn Torgersen
Hege Sætre Næss ved VisitRjukan er klar til å ta fatt med verdensarvstatus i ryggen.
Hege Sætre Næss ved VisitRjukan er klar til å ta fatt med verdensarvstatus i ryggen. Foto: Asbjørn Torgersen
Både verdensarvkoordinator Øystein Haugan og riksantikvar Jørn Holme beskrev møtet som svært givende og positivt.
Både verdensarvkoordinator Øystein Haugan og riksantikvar Jørn Holme beskrev møtet som svært givende og positivt. Foto: Asbjørn Torgersen

Under en samtale som fant sted ved Norsk Industriarbeidermuseum luftet Haatvedt ideen om å søke verdensarvstatus for Rjukan, Odda og Tyssedal. Men slik gikk det ikke, fordi Odda/Tyssedal valgte senere å hoppe av som passasjerer. Fra samme tidspunkt kom Notodden inn på toget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avgjørende møte

En av de mange som i lang tid har vært interessert og opptatt av historien rundt Norsk Hydro er riksantikvar Jørn Holme.

30. august i 2010 tar han like godt med seg hele staben på 95 ansatte i Oslo med mål om å få sett Hydros vugger på Notodden og Rjukan.

- Vi startet dagen på Rjukan kino hvor vi fortalte Rjukans historie. Der ble Holme og hans ansatte også fortalt om hvordan kommunen har utarbeidet retningslinjer for huseiere, sa Øystein Haugan til Rjukan Arbeiderblad.

Han var på dette tidspunktet gått fra jobben som kommunens kultursjef til å bli kommunens verdensarvkoordinator.

- Etter at vi hadde fortalt historien, tok vi de besøkende med og endte til slutt med å spise middag på M/F Storegut og en liten rundtur med D/F Ammonia før gruppen returnerte til Notodden for å se Heddal stavkirke, orienterte Haugan.

Dette må utvilsomt ha vært en særdeles givende orientering fordi allerede to uker etterpå dukker daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim opp på Rjukan, og får en tur med Krossobanen. Også han ga rosende omtale av byen som Sam Eyde bygde for over 100 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var Solheim som igangsatte den formelle siden av hele nominasjonsprosessen, fortalte den gangen Øystein Haugan.

Industrihistorie

I søknaden som UNESCO nå har behandlet, dreier det hele seg om vann.

•    Vannet fra Hardangervidda som renner østover til Rjukan og Notodden.

•    Vannet som blir omgjort til elektrisk energi.

•    Elektrisk energi som brukes til å bygge opp kjemisk prosessindustri.

•    En prosessindustri som produserer kunstgjødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er snakk om historien rundt Norsk Hydro, skriver de to verdensarvkoordinatorene, Øystein Haugan i Tinn og Bjørn Frode Moen i Notodden.

- Her i Tinn mener vi å være godt forberedt til å møte den nye hverdagen som møter oss som verdensarvsted. Allerede i dag vil publikum møte en ny hjemmeside som forteller og orienterer om hva som kan oppleves her i kommunen, forteller stedfortredende daglig leder, Hege Sætre Næss.

Hun innrømmer gjerne at VisitRjukan i flere dager har hatt stor pågang både fra presse og publikum som ønsker nyheter knyttet til verdensarvstatusen.

Flere nyheter

- Den første nyheten er at tidligere Varden-journalist, Helge Songe, har laget en utstilling i tekst og bilder som er kalt ”Industriarven Notodden – Rjukan”. Den vises i Kino-Galleriet i kjelleren på Rjukanhuset, forklarer Næss.

I tillegg ramser hun opp en haug med andre aktiviteter både for Rjukan og Notodden.

 - Men det beste er å gå inn å lese selv på hjemmesiden vår. Vel, en ting må jeg spesielt få nevne når jeg har muligheten. Og det er at vi har skreddersydd en opplevelsespakke vi har kalt ”Et lite stykke verdenshistorie”. Det er en familiepakke som dekker to voksne og to barn som kan oppleve en guidet tur med Snutebuss. Tur med Krossobanen og overnatting i kopier av Rjukans første arbeiderboliger. Den burde være attraktiv, mener Hege Sætre Næss med et smil som kler en turistvert.

Godt for selvfølelsen

 Trond Aasland, tidligere museumsdirektør på Vemork, og mangeårig ansatt i Hydro media, tror anerkjennelsen er viktig for de tidligere industrisamfunnenes selvfølelse.

– Notodden og Rjukan har vært viktige industristeder, hvor man for rundt 25 år siden mistet svært mange arbeidsplasser. Slikt setter varige spor. Nå som verdiene av industrien blir løftet fram på nytt, tror jeg det gjør godt for menneskene, sier han og legger til:

– Nå har Notodden og Rjukan de beste forutsetninger til å spille mer sammen, og spille hverandre gode, mener han.

– Aldri hørt så mye skryt

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan forteller at det er en mangeårig drøm som nå har gått i oppfyllelse.

– Jeg tror aldri jeg har hørt så mye skryt om Notodden, Rjukan og Telemark som i dag. Det er en deilig, emosjonell og viktig opplevelse for meg, sier han.

Verdensarvkoordinatoren håper og tror at dette er viktig for Telemark.

– Jobben hittil har handlet om å komme på listen. Turistene kommer ikke automatisk av dette, så nå er vi i gang med arbeidet for å finne ut hvordan vi best skal utnytte denne muligheten, sier Haugan.

Ordfører i Vinje, Arne Vinje, er lykkelig over at søknaden gikk så greit igjennom.

– Møsvatn i Vinje er også en del av dette. Nå har disse tre kommunene et enestående grunnlag for å drive bærkraftig næringsutvikling videre, sier han. De nordiske deltakerne i Bonn skulle samles for en liten feiring søndag kveld.

-

World Heritage List (WHL), eller verdensarvlisten, ble etablert i 1972 av UNESCO (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur).

-

Listen har som mål å verne om verdens uerstattelige kultur- og naturarv og er en oversikt over verdensarvobjekter (kultur- og naturområder) i medlemslandene.

-

Status som verdensarv innebærer et ansvar for å sikre stedene for ettertiden.

-

Verdensarvstatus innebærer ikke en ny form for vern, det er kun et ekstra kvalitetsstempel, en eksklusiv internasjonal status og en merkevare med stor tiltrekningskraft innen reiselivet.

-

På listen blant verdenskjente områder som Grand Canyon, Galapagosøyene og Yellowstone nasjonalpark står foreløpig seks steder i Norge: Urnes stavkirke (1979), Bryggen i Bergen (1979), Bergstaden Røros (1980), Bergkunsten i Alta (1985), Vegaøyan (2004), Vestnorsk fjordlandskap (2005)