Bård Hoksrud har tidligere snakket både om sjokolademelk og smågott. Nå fronter han en kampanje for å få flere til å tenke på vekta.
Bård Hoksrud har tidligere snakket både om sjokolademelk og smågott. Nå fronter han en kampanje for å få flere til å tenke på vekta. Foto: Foto: Privat

– Sjokomelk handler om frihet og mangfold

Bård Hoksrud (Frp) lar seg provosere av at enkelte vil forby sjokomelk i skolen.

Varden har tidligere skrevet at barne- og ungdomsskoler i Telemark tilbyrsjokolademelk til elevene, og at det skaper reaksjoner.

Pekefingermentalitet

Lege Marit Gjømle ved Porsgrunn legesenter er skeptisk til at man tilsetter søte smaker for å få barn til å drikke melk.

– Generelt er det for mye sukker, fett og karbohydrater i smakstilsatt melk. Gir man slikt til barn så vil de til slutt ikke ha vanlig melk, sier hun.

Dette ble Bård Hoksrud, statssekretær i Samferdselsdepartementet for Frp, provosert av å lese.

– Dette er den typiske pekefingermentaliteten, at enkelte vil forby og bestemme hva foreldrene skal la barna drikke på skolen. Slaget for folkehelsa står ikke på om barna får sjokomelk, sier Hoksrud.

Foreldrene må bestemme

Selv har Hoksrud to barn som begge er i barneskolealder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barna mine hadde fått sjokomelk på skolen hvis de ville det. Sjokomelk er ikke det som avgjør for kostholdet, sier han.

Frp-politikeren mener arbeidet med folkehelsa handler om andre ting enn sjokomelk i skolen.

– Dette handler om frihet og mangfold. I dag kan man også få juice på skolen. Hvis kakaosmak får barna til å drikke melk er det bedre enn at de ikke drikker melk. Det er litt mindre sunt, men det kan hende at flere drikker det, sier han.

Hoksrud mener foreldrene selv bør få bestemme hva barna skal drikke og har ingen tro på at vi vil få et sjokomelkforbud i skolen.

– Den friheten synes jeg foreldrene skal få ha. Dette må være opp til de enkelte å bestemme selv. At noen er opptatt av å forby en sånn filleting skjønner jeg ikke, sier han.