Butikksjef Jeanett Fløysvik med ansatte Maren Bjellaass (21) og Veronica Hafredal (19)
Butikksjef Jeanett Fløysvik med ansatte Maren Bjellaass (21) og Veronica Hafredal (19) Foto: FOTO: CORNELIA KOPPANG HENRIKSEN

Sluttet på dagen

Av frykt for å ikke få lønn sluttet alle de ansatte på klesbutikken LMC på Herkules på dagen. Eierne stiller seg uforstående til de ansattes påstander.

– Vi tok saken i egne hender og sa opp på dagen, lukket gitteret på butikken i 4-tiden og gikk hjem, sier en frustrert Veronica Hafredal (19) som har vært ansatt på LMC på kjøpesenteret Herkules i Skien siden oktober i fjor.

Ny eier

Helt siden starten av september har Hafredal og Maren Bjellaas (21) vært ansatt på klesbutikken uten kontrakt i forbindelse med bytte av butikksjef.

– Vi avtalte med en av sjefene at vi skulle møtes og lage ny kontrakt på lørdag i forrige uke, men det skjedde ikke. Så jeg lagde et utkast ut i fra de gamle kontraktene vi hadde med den forrige butikksjefen. Men de nekter å skrive under før de selv har selv har sett de gamle kontraktene og lønnslippene våre, noe som de egentlig ikke kan kreve, sier Bjellaas som mener de har gitt kjeden mange sjanser til å ordne opp.

– Dette er alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Denne uken har jeg jobbet 22 og en halv time uten kontrakt, og mulig uten lønn, legger hun til.

Fikk ikke lønn

2.september overtok LMC sentralt i Oslo butikken på Herkules, hovedeier er Satinder Singh.

Onsdag tok de ansatte på LMC på kjøpesenteret Herkules i Skien en felles beslutning og sa opp jobben, stengte gitteret på butikken og gikk hjem.
Onsdag tok de ansatte på LMC på kjøpesenteret Herkules i Skien en felles beslutning og sa opp jobben, stengte gitteret på butikken og gikk hjem. Foto: FOTO: PRIVAT

På bakgrunn av historien til kjeden, valgte kvinnene i Skien å stene butikken og slutte i jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant annet skrev Nettavisen vinteren 2012 omto venninner i Stavanger som var butikksjefer på hver sin LMC-butikk på Straen senteret og Madla Amfi. Linda Håland og Anette Kristin Vedø fortalte om den dårlige behandlingen de fikk i kjeden. Blant annet fikk de ikke lønnen de hadde krav på, hevdet seg  videoovervåket i arbeidstiden og LMC-gruppen nektet å godta skriftelig oppsigelse fra kvinnene.

Krangelen mellom Singh-familien og Stavanger-kvinnene pågår fortsatt. Begge sider anmeldte hverandre og begge sakene ble henlagt. Men de tidligere butikksjefene gir ikke opp så lett.

– Jeg og Linda har gått til arbeidstilsynet og skatteetaten. Jeg har i tillegg skrevet til Brennpunkt. I neste uke har jeg møte med advokaten min, sier Anette Kristin Vedø til Varden over telefon og legger til at det kommer en rettsak.

Ofrer seg for saken

Jeanett Fløysvik ble tilbudt jobben som ny butikksjef for LMC på senteret, etter at den gamle sluttet 31. august. Hun takket ja til dette, før hun fikk høre om hvordan kjeden har behandlet sine ansatte tidligere.

– Jeg hadde heldigvis ikke signert kontrakten. Nå har jeg trukket meg fra stillingen, sier Fløysvik.

– Det er helt skammelig hvordan eierne behandler sine ansatte. De er absolutt ikke til å stole på og driver en butikk som burde legges ned, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinnene mener de ofrer seg selv for saken for å vise hvor useriøse LMC-kjeden er.

– Alle må få opp øynene og se hvordan LMC egentlig er og vi ønsker også å sette en trend. Folk må stå opp for seg selv og ikke finne seg i å bli behandlet slik, sier Maren Bjellaas.

– Vi vil ikke ha noe mer med LMC å gjøre og vil ikke gå i den samme fellen som de andre jentene i Norge, sier Veronica Hafredal.

Stiller seg uforstående

Satinder Singh, som er en av hovedeierne av kleskjeden, har nå fått nye ansatte inn i butikken på Herkules. Han forstår ikke hvor alle disse anklagene kommer fra og synes ikke noe om oppførselen til kvinnene i Skien.

Han forstår ikke hvor disse anklagene kommer fra og synes ikke noe om oppførselen til kvinnene i Skien.

– Vi overtok butikken mandag denne uken. Onsdag stengte de ansatte butikken uten å gi beskjed til oss. Vi ble kontaktet av senterledelsen. Vi er svært interessert i at de ansatte skal ha kontrakt, sier Singh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet rett og slett ikke hva det var som gikk galt. Med god kontakt over e-post, hadde vi bedt dem sende oss skattekortene sine, noe  de aldri gjorde, sier Singh som mener at det var han som maste på dem for å ordne kontrakt, og ikke omvendt.

– Jeg har aldri sett maken til oppførsel, avslutter Singh.

LES OGS�

:

 

Singh-familiens hovedselskap heter Eagle Group og eies av brødrene Satinder Singh (54) og Amar Preet Singh (40) sammen med søstrene Raj Nir Randhawa (46) og Ravinder Vir Randhawa (49). Konsernet består blant annet av klesselskapet LMC (Love my Clothing), eiendomsselskaper, tannlegevakt og Kampen Hotell.