Verd Brevik skal levere to nye ferger til Torghatten Nord. Fergene er designer av Muliti Maritime.
Verd Brevik skal levere to nye ferger til Torghatten Nord. Fergene er designer av Muliti Maritime. Foto: Illustrasjon

Vard Brevik med ny storkontrakt

Bedriften jubler for ordre av to ferger. Kontraktsverdien er på cirka 600 millioner kroner.

Det har vært tung tider for bedriften Vard Brevik. Varden omtalte situasjonen i høst og da la ikke de tilitsvalgte skjul på at det var svært tøft med ordretørke og permitteringer.

LES OGSÅ: Ordretørke fører til nytenkning

600 millioner kroner

Klokka 12.00 tirsdag kalte verftsdirektør Lars Ivar Bøe kalt inn til pressekonferanse. Både ansatte og presse var invitert til informasjonsmøtet, som startet med kontraktsignering: Torghatten Nord AS bestiller to store og avanserte gass- og batteriferger fra grenlandsbedriften.

Kontraktsverdien er på cirka 600 millioner kroner.

Fergene skal leveres i slutten av 2018. Fartøyene vil få en største lengde på 130 meter, en bredde på 20,7 meter og vil operere med en hastighet på cirka 18 knop. Bildekket skal ha plass til 180 personbiler.

Ansatte feiret med kake etter signering av kontrakten, verdt cirka 600 milluoner kroner.
Ansatte feiret med kake etter signering av kontrakten, verdt cirka 600 milluoner kroner. Foto: Eirik Haugen
Spente ansatte før informasjonsmøtet hos Vard Brevik tirsdag.
Spente ansatte før informasjonsmøtet hos Vard Brevik tirsdag.

Fartøyene er designet av Multi-Maritime i Førde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«I konseptutviklingen er det lagt stor vekt på god reisekomfort for inntil 550 passasjerer med kafeteria og salongløsning med 360 graders flott utsikt til norsk natur. Høy prioritet er også lagt på redusert støynivå om bord så vel som for de nære omgivelsene i området fartøyene skal operere», heter det i pressemeldingen.

– Oppnådd vårt mål

– Dette er en veldig viktig kontrakt for Vard Brevik. Vi har oppnådd vårt mål om nye ordre, sa en glad verftsdirektør under informasjonsmøtet.

– Hva betyr kontrakten for dere?

– Det betyr veldig mye, nå er vi sikret langsiktig jobb her og har tro på at vi skal klare å ta verftet gjennom krisa, sier Bøe til Varden.

Fremtidens fartøy

– Vi gleder oss over å ha kommet i mål med avtale om levering av to store og teknologisk avanserte ferger for levering fra VARD i Norge. Konseptet på de nye fergene er utviklet av Multi Maritime og Torghatten Nord, og er tilpasset behovene og kravspesifikasjonen for fergesambandet Halhjem – Sandvikvåg på E – 39 i Hordaland, sier administrerende direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen, i en pressemeling.

Selskapet inngikk nylig kontrakt for drift av fergesambandet med Statens Vegvesen, Region Vest, for en periode på åtte år med påfølgende opsjoner på fem ganger ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er lagt ned en stor innsats i å utvikle en type fartøy som vil møte fremtidens krav til energieffektivitet og lavutslippsteknologi. Fergene vil få installert et gasselektrisk hybrid fremdriftsanlegg med batterier som gjør at forbruk og utslipp fra gassmotorene reduseres. Batteripakken arrangeres som plug-in med lading av strøm fra land, sier Torkildsen.

LES OGSÅ: Nå er 70 ansatte permittert

LES OGSÅ: 49 blir permittert og 17 er sagt opp

Torghatten Nord

- Torghatten Nord AS er et selskap i Torghatten-konsernet, 100 prosent eid av Torghatten ASA. Selskapet driver sjøgående kollektivtransport med hurtigbåter og ferger i Nordland og Troms. Største kunder er anbuds- og rammeavtaler med Statens Vegvesen, samt Nordland og Troms fylkeskommuner.

- Selskapet overtok 5. januar 2009 45 fartøyer fra Hurtigruten ASA, og driver rutetrafikk fra nord av Brønnøysund i sør til Finnmarksgrensen i nord.

- Selskapets 625 ansatte består hovedsakelig av maritimt personell i stillinger om bord på fartøyene, samt landansatte på avdelingskontorene på Stokmarknes og i Tromsø, og hurtigbåtekspedisjonen i Bodø.

Multi-Maritime

- Multi Maritime AS er lokalisert i Førde og har siden oppstarten i 1983 levert et stort antall skipsdesign.

- Selskapet er den største leverandøren av ferjedesign i Norge, og med de nye fergene vil en komme opp i totalt 65 nybygg til dette markedet. I tillegg kommer et stort antall design til andre marked.

- Selskapet har i overkant av 30 egne ansatte. I tillegg er det mange engasjerte i samarbeidende selskaper.