Det er ikke røyk alt som damper. Vidar Osvald Haugen kan ta denne        pipa med seg innendørs uten å skade verken seg selv eller andre.
Det er ikke røyk alt som damper. Vidar Osvald Haugen kan ta denne pipa med seg innendørs uten å skade verken seg selv eller andre. Foto: MARIT SCHULSTOK

Vidar våkna hver andre time for å ta seg en røyk

Vidar Osvald Haugen (55) pleide å røyke 60 sigaretter om dagen. Etter et hjerneslag er det kun vanndamp som slipper ut av pipa hans.

– I dag har jeg gått 414 dager uten røyk!

Vidar Osvald Haugen er fornøyd med seg selv. Via slutta.no kan han følge med på antall dager som er gått og hvor mye penger som er spart.

– Jeg hadde ikke klart å slutte uten dampen. Takket være den har jeg ikke gått på en sprekk.

{{imageLeft}}

Våknet annenhver time

Vidar var nemlig det han selv kaller «en ekstrem storrøyker». Han begynte tidlig og holdt på i over 40 år. Så mye som 60 tobakk-sigaretter gikk med daglig.

Elektroniske fordampere kommer i mange ulike former og farger. Dette er en av typene som Vidar Osvald Haugen eier.
Elektroniske fordampere kommer i mange ulike former og farger. Dette er en av typene som Vidar Osvald Haugen eier.
Rune Stulen og nettbutikken Friske Drag gjør det stadig bedre. I løpet av 2014 har dampingen tatt av for alvor.
Rune Stulen og nettbutikken Friske Drag gjør det stadig bedre. I løpet av 2014 har dampingen tatt av for alvor. Foto: SKJERMDUMP

Han nektet å dra til Syden, fordi det ikke var lov å røyke på flyet. Og det hendte at han betalte boten for å røyke på hotellrommet – på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessuten var jeg oppe halve natta. Jeg våkna hver andre time for å ta meg en røyk, sier han.

Så kom aha-opplevelsen

I august i fjor fikk han for alvor merke konsekvensene av livsstilen sin. Han fikk hjerneslag. Og legen mente røykingen kunne være en utløsende årsak.

– Det ble en aha-opplevelse. Jeg skjønte at noe måtte gjøres.

Legen skrev ut resept på et røykestoppkurs i Porsgrunn kommune. Hypnose forsøkte han også. Det hjalp ham på veien med å motivere seg og lage system for røykestopp.

Men slutte helt klarte han fortsatt ikke.

Sverger til mentolsmak

På Dyrsku’n kom han over en stand for Friske drag, en nettbutikk av e-sigaretter uten nikotin som holder til i Skien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Dampingen hjalp ham med å kutte navlestrengen til nikotin helt. For 414 dager siden gikk han over til nikotinfri damp, og har ikke rørt tobakk siden.

Han har skaffet seg ulikt utstyr til damping, men til tross for at det finnes et utall ulike smaker, sverger Vidar til mentol.

Lukte- og smakssansen har blitt mye bedre. Og nå sover han hele natta. Framgangen i lungekapasiteten er han derimot litt skuffet over, men antar at storrøykingen over lang tid har skylda for det.

Han har klart å overbevise andre om å slutte og røyke og begynne å dampe.

– Det er jo artig å kunne gå innendørs og røyke igjen. Røykere har sagt til meg at «sånn vil jeg ha det og».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå håper han damp og e-sigaretter blir å få kjøpt i butikkene slik det gjøres i Sverige.

– Bedre for folkehelsa

– Det er et paradoks at vi selger tobakk over disk, mens vi forbyr e-sigaretter.

Forskingsleder ved Statens institutt for rusforsking (SIRUS), Karl Erik Lund, mener e-sigaretter med nikotin er viktige i et folkehelseperspektiv.

– I en vanlig sigarett er det 70 kreftframkallende stoffer, mens det er 4–5 i en e-sigarett. Konsentrasjonen av disse stoffene er også langt lavere i en e-sigarett.

Lund understreker at alternativet ikke er risikofritt, men at det er mye bedre enn vanlige sigaretter og tobakk og sammenlikner det med å stenge nødutgangen fordi branntrappa er glatt.

Det er rundt 700.000 røykere i Norge i dag. Ifølge Lund er 200.000 av dem alvorlig nikotinavhengige.

– Dessuten viser forsking at man ikke rekrutterer ikke-røykere. I et folkehelseperspektiv er vi derfor sikre på at e-sigaretter vil redde flere liv, sier han.

Nylig ble det kjent at et japansk forskingsteam fant at e-sigaretter er ti ganger mer skadelig enn vanlige sigaretter.

– Det finnes 450 forskjellige e-sigarettprodukter på markedet. Mange av dem er laget på skitne kjøkken i Kina. Japanerne har tatt utgangspunkt i ett merke og testet det. Det var et svært uheldig oppslag fordi det skremmer røykere fra å gå over fra et langt farligere produkt, mener Lund.

Mens Sverige selger e-sigaretter på butikken, er det ulovlig å selge nikotinholdig juice til elektroniske fordampere i Norge. Lund mener dette forbudet må oppheves, og tror at større tilgjengelighet kan føre til e-sigarettene vil konkurrere ut vanlige sigaretter og tobakk.

Blant landets største

{{imageLeft}}

Friskedrag.no i Skien er en av landets tre største forhandlere av e-fordampere og dampevæske uten nikotin.

Friske drag er en nettbutikk som holder til Kjørbekk. Rune Stulen eier og driver bedriften.

I løpet av to års drift har Stulen klart å bli blant landets tre største forhandlere.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj, men kan opplyse om at det dreier seg om flere tusen kunder over hele landet, og noen fra andre steder av kloden.

Regnskapet for 2013 viser et resultat før skatt på 36.000 kroner. I desember 2013 gikk bedriften fra å være et enkeltmannsforetak til å bli et AS. I 2014 har e-røykingen tatt av for alvor, og det merkes på omsetningen.

– Vi får daglige tilbakemeldinger fra kunder som har lagt tobakken på hylla, til fordel for e-sigaretter. Så langt har vi ikke hørt om kunder som aldri har røykt eller snust som ønsker å prøve, melder Rune Stulen.

WHO advarer

Det finnes også kritiske stemmer til e-sigarettene. Blant annet frykter flere at unge mennesker skal fristes.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler restriksjoner på salg og bruk av e-sigaretter.

Og norske helsemyndigheter anbefaler ikke e-sigaretter. Det er forbudt å selge nikotinholdig dampevæske i Norge, men det er lov å importere til eget forbruk.

– Det er foreløpig ikke nok vitenskapelig dokumentasjon til å si med sikkerhet hvor effektivt e-sigaretter er som metode for røykeslutt, heter det på helsenorge.no.

Den danske helseministeren har bekymret seg for forbruket blant barn og unge og gikk før sommeren inn for en restriksjon av salget av e-sigaretter i Danmark, ifølge VG.

Her i Norge har professor i medisinsk etikk, Bjørn Hoffmann, uttalt til VG at både de som argumenterer for og de som argumenterer mot e-sigaretter som et middel for røykeslutt, har like dårlige argumenter sett fra et vitenskapelig ståsted, siden det ikke empiriske holdepunkter for noen av sidene.

Samlingsplass for eks-røykere

Norsk Dampselskap samler nesten 7.000 eks-røykere.

– Det har tatt helt av i 2014, sier Jan Einar Wold. Han er aktiv i foreningen Norsk Dampselskap. For 11 måneder siden var de 1.004 medlemmer. Nå teller de 6.950 over hele landet.

– Damp er det beste placebo som finnes, det gir en tidligere røyker den kjente sensoriske følelsen av å røyke, mener Wold.

Han sluttet selv å røyke for halvannet år siden. Først gikk han over til damp med nikotinholdig væske. Deretter reduserte han forbruket gradvis. Og nå damper han kun nesten bare nikotinfrie produkter.

Enkelte medlemmer melder at dampen har reddet livet deres, blant annet kolspasienter.

– Vi har mange helsepersonell i gruppa. De ser effekten damping har på helsa.

Ifølge Wold er snittalderen i gruppa 55 år og det er en liten overvekt av kvinner.

Norsk Dampselskap formål er «å sikre at damping, elektroniske sigaretter og nikotinholdig dampevæske ikke forbys eller hindres brukt i Norge».

Foreningen understreker at damping verken er røyking eller legemiddel, men et alternativt nytelsesmiddel som har som bieffekt at de fleste slutter å røyke.

Ifølge Wold har både tobakksindustrien og legemiddelindustrien økonomiske interesser i å forby dampingen og bruker store midler på lobbyering i EU.

LES OGSÅ:

Elektroniske fordampere eller E-sigaretter er et hylster som inneholder en mekanisme som fordamper en smakstilsatt væske hvor hovedingrediensene er propylenglykol, glyserol, smakstilsetning. Du får både med og uten nikotin.

Elektroniske fordampere ble lansert internasjonalt først i 2007.