Lege Marit Gjølme ved Porsgrunn legesenter synes ikke noe om at sjokomelk og melk med bringbærsmak        er å få i skolemelkordningen. – Melk skal smake melk. Dessuten kan man også drikke vann, sier Gjølme.
Lege Marit Gjølme ved Porsgrunn legesenter synes ikke noe om at sjokomelk og melk med bringbærsmak er å få i skolemelkordningen. – Melk skal smake melk. Dessuten kan man også drikke vann, sier Gjølme.

Vil fjerne sjokomelk i skolen

Barne- og ungdomsskoler i Telemark tilbyr sjokolademelk til elevene. Myndighetene er skeptiske.

Når skoleelevene finner fram matpakka neste uke, kan de skylle den ned med melk tilsatt ulike smaker. Både bringebær og kakao er tilsatt melken som barna kan få servert gjennom skolemelkordningen. Juice og yoghurt er også å få.

Melk er melk

Lege Marit Gjømle ved Porsgrunn legesenter er skeptisk til at man tilsetter søte smaker for å få barn til å drikke melk.

– Melk skal smake melk, sier Gjømle. Tidligere har hun vært FAU-leder ved både Borge skole og Kjølnes ungdomsskole.

– Generelt er det for mye sukker, fett og karbohydrater i smakstilsatt melk. Gir man slikt til barn så vil de til slutt ikke ha vanlig melk, sier hun og understreker

– Vi må lære barn hva de skal like, og hva de ikke skal like, sier hun.

– Det kan vel virke i overkant kontrollerende for barn i skolealder?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi foreldre må være forbilder for barna. Det barna lærer å spise og drikke, det fortsetter de med utover i livet. Sjokomelk er greit å drikke i forbindelse med trening og restitusjon, men vi trenger ikke melk tilsatt smak på skolen. Da er det mye bedre å drikke rent vann, sier Gjømle.

Helsedirektoratet utviser også solid skepsis til smakstilsatt melk.

Hindre vaner

– Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer anbefaler at skolene tilbyr elevene lettmelk, ekstra lett lettmelk eller skummet melk. Vi ser ikke grunn til å fraråde smaksatt skolemelk da de produktene som finnes, ser ut til å ha en bra ernæringsmessig sammensetning, sier fungerende avdelingsdirektør og lege, Astrid Nylenna, ved avdeling for forebygging i helsetjenesten i Helsedirektoratet.

Hun legger imidlertid til:

– På den annen side vil vi ikke aktivt anbefale det, da det er en bekymring for at smaksatt melk, som smaker søtere enn hvit melk, kan bidra til at barn og unge etablerer en vane med at mat og drikke skal smake søtt. Det er viktig at smaksatt skolemelk ikke innføres på bekostning av hvite melketyper.

God respons

– Hva tenker Tine om uttalelsene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kun halvparten av barna i barneskolen abonnerer på melk. Samtidig ser vi at en del får mindre kalsium og jod i kosten enn anbefalt. Smaksatt melk er et ernæringsmessig svært godt alternativ til vanlig melk for dem som ellers ikke ville drukket skolemelk, sier ernæringsfysiolog i Tine, Marianne Hope Abel.

– Hvordan er responsen?

– Skolene velger selv hvilke varianter av melk de tilbyr, men vi ser at smaksatt melk har blitt stadig mer populært. Pr mai i år utgjorde smaksatt melk rundt 20 prosent av det totale salget av skolemelk.

– Hvorfor begynte man med smakstilsatt melk?

– Tilbake til skoleåret 2003 så vi at andelen elever med skolemelkabonnement i rene barneskoler og i kombinerte barne- og ungdomsskoler var synkende. Vi ønsket å utvikle noen varianter som ernæringsmessig var likestilt med melk. Valget falt på en melk med 0,9 % tilsatt sukker med smak av jordbær. De senere årene har jordbærsmaken blitt byttet ut med smak av sjokolade/kakao og bringebær, sier Abel.

Hva syns du om at skoleelever får sjokomelk? Si din mening i kommentarfeltet under.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

-

Skolemelkordningen er en abonnementstjeneste foreldre og foresatte kan tegne på vegne av sine barn

-

Man betaler fra 4 til 8 kroner pr. melk, juice eller yoghurt man får utlevert (ikke pr. semester)

-

Det finnes også produkter med laktoseredusert innhold

-

82 skoler i Telemark var med i fjor

-

Kilde: www.skolemelk.no