Minneplaketten med navn ble stjålet i fjor, forteller Tor Nicolaysen og Øystein Haugan.
Minneplaketten med navn ble stjålet i fjor, forteller Tor Nicolaysen og Øystein Haugan.

Vil ikke minnes tyske ofre for tungtvannsaksjonen

Minnesmerket over de omkomne etter senkingen av tinnsjøferja Hydro vil likevel ikke inneholde navnene på de tyske soldatene som døde.

Den 20. februar skal det være en stor 70-års minnemarkering for den siste av de fire store tungtvannsaksjonene på Rjukan. Klokken 10.45 den historiske søndagen i 1944 ble MF Hydro senket midt på Tinnsjøen mellom Rjukan og Notodden. 14 norske sivile og fire tyske soldater omkom.

Komiteen for minnemarkeringen etter ferjesenkingen og etter bombingen av Rjukan 16. november 1943 ønsket en debatt om også navnene til de tyske soldatene burde med på den nye minneplaten 70 år etter.

Hva mener du om at de tyske soldatene ikke nevnes på minnesmerket? Bruk kommentarfeltet!

Sterke følelser

– Vi har fått så sterke tilbakemeldinger de siste ukene både for og imot at komiteen i går kom til at minneplaten skal være forbeholdt navnene på de 14 norske omkomne, sier Øystein Haugen i komiteen.

– Det blir en hedersstein over de 14 norske omkomne med en ny plate og inskripsjon.

Her skal det nye minnesmerket over de omkomne på Tinnsjøferja MF Hydro bli avduket 20. februar. Terje Malm (f.v.), Øystein Haugan, Tor Nicolaysen og Bjørn Iversen i komiteen på befaring i går.
Her skal det nye minnesmerket over de omkomne på Tinnsjøferja MF Hydro bli avduket 20. februar. Terje Malm (f.v.), Øystein Haugan, Tor Nicolaysen og Bjørn Iversen i komiteen på befaring i går. Foto: Knut Heggenes
MF Hydro Tinnsjø ble senket i 1944.
MF Hydro Tinnsjø ble senket i 1944. Foto: NORSK HYDRO

– Ble dere overrasket over følelsene som ble satt i sving lokalt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi visste at det ville vekke sterke følelser. Vi ønsket først og fremst å se om tiden var moden. Flere steder i Europa er det reist krigsminnesmerker med navn på både sivile, allierte og tyske soldater. Foreløpig er tiden ikke moden for det på Rjukan, konkluderer Haugan.

Første i Norge

– Vi er opptatt av å fortelle den sanne historien, sier Tor Nicolaysen i komiteen.

– De tyske soldatene vil bli omtalt på informasjonstavlen, men ikke være en del av minnesmerket med navnetavlen. Hadde vi landet på løsningen med en felles navneplate, ville det vært det første stedet i Norge.

Også Terje Malm og Bjørn Iversen var med på gårsdagens befaring. De understreker at det vil bli en verdig og fin 70-årsmarkering 20. februar. Et samarbeidsarrangement mellom Tinn og Notodden.

– Den nye minnebautaen vil bli flyttet ut mot veien med oversikt over Tinnsjøen og stedet der ferja ble senket, forteller Bjørn Iversen.

– Den forrige navneplaten ble stjålet i fjor og nå vil vi få laget en ny der de omkomne blir minnet stor i ærbødighet og med takk. Vi ønsker å samle så mange etterlatte som mulig til minnemarkeringen, sier Iversen.