Politiet har snakket med vitner som har sett at beboeren utøvde vold mot Else Margrete Brynemo.
Politiet har snakket med vitner som har sett at beboeren utøvde vold mot Else Margrete Brynemo. Foto: Andreas Soltvedt

Vitner så at beboeren slo Else Brynemo

Politiet har snakket med vitner som har sett at beboeren utøvde vold mot Else Margrete Brynemo (59) før hun ble funnet med dødelige skader ved gangveien på Kalstad.

– Vi har skjellig grunn til å tro at 35-åringen har slått henne eller truffet henne med armen sin i overkroppen eller ansiktet. Vi har fått vitnebeskrivelsen på dette, men vi vet ikke om volden har sammenheng med at hun døde, sier politiadvokat Ingrid Øygarden.

Brynemo jobbet i omsorgsboligene i Kalstadveien, og gikk tur med den funksjonshemmede mannen. IfølgeVGgikk de til gatekjøkkenet Pizzeria Campino og kjøpte en hamburgertallerken til 35-åringen.

– Fikk anfall på gatekjøkken

– Like etterpå fikk han et anfall. Da pakket hun rolig sammen maten hans og gikk. Det så ut som hun hadde full kontroll, og dette har skjedd før også, sier gatekjøkkeneieren til avisa.

Etterpå kom 35-åringen tilbake til boligen alene. Ved 18.30-tiden ble Brynemo funnet alvorlig skadet ved bensinstasjonen på Kalstad. Før klokka 20 ble hun erklært død.

– Vi har siktet 35-åringen for kroppskrenkelse etterstraffelovens paragraf 271, sier politiadvokat Øygarden.

Politiadvokat Ingrid Øygarden forteller at politiet har vitner som så at 35-åringen traff Else Margrethe Brynemo med armen eller hånda, men de vet foreløpig ikke om det vart hun døde av.
Politiadvokat Ingrid Øygarden forteller at politiet har vitner som så at 35-åringen traff Else Margrethe Brynemo med armen eller hånda, men de vet foreløpig ikke om det vart hun døde av. Foto: Torbjørn Tungesvik
Advokat Bjørn Nærum er oppnevnt som forsvarer for den siktede 35-åringen.
Advokat Bjørn Nærum er oppnevnt som forsvarer for den siktede 35-åringen. Foto: Joakim S. Enger

Poliet sa søndag ettermiddag til Varden at det ikke var noe som tydet på at Brynemo var blitt utsatt for vold. Dette går de bort fra nå, men Øygarden understreker at 35-åringen bare er siktet for vold; ikke for vold med døden til følge. I dag skal den avdøde kvinnen obduseres ved Folkehelseinstituttet. Obduksjonen kan gi svar på om hun døde av volden eller av andre årsaker. Politiet regner med at det tar par et par dager før de får en foreløpig obduksjonsrapport.

Så deler av hendelsesforløpet

35-åringen er fortsatt ikke avhørt av politiet. Enkelte medier har opplyst at han har dårlig utviklet språk.

– Dette jobber vi med å innhente opplysninger om nå. Vi ønsker også å få gjennomført en primærpsykiatrisk undersøkelse av ham. Der håper vi på en konklusjon på fredag. Etter det vil vi vurdere om vi kan gjennomføre avhør med ham, sier Øygarden.

Politiet har flere vitner som har sett deler av hendelsesforløpet det Else Margrete Brynemo skal ha blitt slått. De har også vært i kontakt med vitner som fant henne da hun lå ved gangveien nær Statoil-stasjonen på Kalstad. De har gjennomført en rundspørring i nærområdet, men ønsker fortsatt at eventuelle nye vitner tar kontakt og melder fra om hva de vet.

Varslet Arbeidstilsynet

– Vi har også varslet Arbeidstilsynet om hendelsen, så de kan se på forholdene og sikkerheten for de ansatte ved boligene, sier politiadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet og bosenteret har i fellesskap konkludert med at 35-åringen er best ivaretett der han er.

– De har iverksatt tiltak som gjør at de mener siokkerheten er god nok, sier hun.

Advokat Bjørn Nærum er oppnevnt som forsvarer for 35-åringen, men han har foreløpig ikke møtt klienten sin.

 – I første omgang må jeg prate med folk rundt ham og vurdere hva vi kan få ut av et møte. Min jobb er nå å holde meg orientert om saken og om hva slags person klienten min er, blant annet når det gjelder tilregnelighet, sier han.

Fikk kritikk i tilsynsrapport

– Etter hvert må vi se hva vi kan lære av denne tragiske hendelsen, men det må komme senere. Foreløpig er vi opptatt av å ivareta de berørte, sier rådmann Inger Lysa, som uttaler seg om saken på vegne av Kragerø kommune.

Hun forteller at både kolleger og familiene til avdøde og siktede har fått tilbud om krisehjelp. 

Tidligere i høst hadde Fylkesmannen i Telemark  tilsyn med Kragerø kommunes tilbud til mennesker med utviklingshemming ved Kragerø kommune. Tilsynsrapportenkonkluderer med flere avvik - altså at tjenestene ikke oppfyller lovens krav. 

– Det er altfor tidlig å si om det er sammenheng mellom hendelsen lørdag kveld og avvikene. Men uavhengig av det jobber vi med å rette opp avvikene, sier Lysa.

Tilsynsleder Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet sier at de har nedsatt en ulykkesgruppe på fire personer som vil granske hendelsen på Kalstad. De har allerede snakket med hovedverneombudet. Innen et par uker tar de sikte på å gjennomføre et ulykkestilsyn ved boligene der Brynemo jobbet.