Roger og Anne Lene Normann baker brød og gjærbakst i den store gamle steinovnen på Eik Gård i Bamble. De holder åpent tirsdag, fredag og lørdag i hele sommer fra 11-16.
Roger og Anne Lene Normann baker brød og gjærbakst i den store gamle steinovnen på Eik Gård i Bamble. De holder åpent tirsdag, fredag og lørdag i hele sommer fra 11-16. Foto: ALLE FOTO: JOAKIM S. ENGER

Da kommunen ikke ville tok Roger og Anne Lene over jobben

Kommunen og de driftsansvarlige ønsket ikke å holde åpent i sommer. Det syntes familien Normann var trist så de tok likegodt på seg oppgaven med å holde museumsgården åpen.

Dermed får store og små som ønsker det besøke den flotte gamle Eik Gård i Bamble. Det er Anne Lene og Roger Normann som har tatt på seg oppgaven.

Brød og smuler

Ekteparet åpnet sommersesongen for drøyt to uker siden og holder åpent tre dager i uka.

Det er ikke bare gammel gårdshistorie man kan få med seg ved et besøk.

Anne Lene og Roger står tidlig opp om morgenen for å bake.

– Det er en gammel steinovn her, og den baker vi brød i, forteller Roger Normann.

Eik Gård i Bamble er en gammel gård og har interiør og møblering fra 1800-tallet og viser hvordan en større gård i distriktet kunne innrettes.
Eik Gård i Bamble er en gammel gård og har interiør og møblering fra 1800-tallet og viser hvordan en større gård i distriktet kunne innrettes. Foto: JOAKIM S. ENGER
Det er ikke bare brød familien Normann baker. De baker også kaker, kanelstenger og skolebrød.
Det er ikke bare brød familien Normann baker. De baker også kaker, kanelstenger og skolebrød. Foto: JOAKIM S. ENGER
Brød stekt i steinovn blir ekstra gode og får en sprø skorpe. Roger og Anne Lene Normann baker både fine og grove brød.
Brød stekt i steinovn blir ekstra gode og får en sprø skorpe. Roger og Anne Lene Normann baker både fine og grove brød. Foto: JOAKIM S. ENGER
Anne Lene Normann har fått god trening i å sprøyte krem i skolebollene. Det blir mange i løpet av en uke.
Anne Lene Normann har fått god trening i å sprøyte krem i skolebollene. Det blir mange i løpet av en uke. Foto: JOAKIM S. ENGER
Roger Normann står tidlig opp for å fyre opp steinovnen så den er varm og god når brødbakingen starter. Brødene er klare til salgs fra klokka 11.
Roger Normann står tidlig opp for å fyre opp steinovnen så den er varm og god når brødbakingen starter. Brødene er klare til salgs fra klokka 11. Foto: JOAKIM S. ENGER
Inne i stua på Eik Gård er det en liten kafe som Anne Lene Normann holder åpent når hun er der for å bake.
Inne i stua på Eik Gård er det en liten kafe som Anne Lene Normann holder åpent når hun er der for å bake. Foto: JOAKIM S. ENGER
Liv Os, Lise Dahl, Kari Haugane, Tonje Sulen og Ingunn Vallekjær.
Liv Os, Lise Dahl, Kari Haugane, Tonje Sulen og Ingunn Vallekjær. Foto: JOAKIM S. ENGER
Roger og Anne Lene Normann driver eget firma som heter "Brød og Smuler". De holder bakingen og kafeen på Eik Gård åpen i hele sommer.
Roger og Anne Lene Normann driver eget firma som heter "Brød og Smuler". De holder bakingen og kafeen på Eik Gård åpen i hele sommer. Foto: JOAKIM S. ENGER
Anne Lene har klargjort en kurv med brød som Roger tar med seg i bilen ut for å levere til kunder. Blant annet leverer de fast brød til artistene som opptrer på Wrightegaarden i Langesund. –De får ferskt brød fra oss, så de får en skikkelig frokost eller lunsj med kortreist mat, sier Roger Normann.
Anne Lene har klargjort en kurv med brød som Roger tar med seg i bilen ut for å levere til kunder. Blant annet leverer de fast brød til artistene som opptrer på Wrightegaarden i Langesund. –De får ferskt brød fra oss, så de får en skikkelig frokost eller lunsj med kortreist mat, sier Roger Normann. Foto: JOAKIM S. ENGER
Roger Normann er ikke bare brødbaker, men også leder av museets venner. Han har derfor også driften av Cudrio Sjøbod i Langesund. Det lille sjøfartsmuseet hodler åpent i hele sommer og brødbaksten fra Eik Gård selges også der.
Roger Normann er ikke bare brødbaker, men også leder av museets venner. Han har derfor også driften av Cudrio Sjøbod i Langesund. Det lille sjøfartsmuseet hodler åpent i hele sommer og brødbaksten fra Eik Gård selges også der. Foto: JOAKIM S. ENGER
På Cudrio sjøbod i Langesund kan man lese å se historien om sjøfart, skipsbygging og fiske langs Telemarkskysten. Det er Synne Nikoline Normann, datteren til Roger og Anne Lene, som er museumsvert ved bryggekanten.
På Cudrio sjøbod i Langesund kan man lese å se historien om sjøfart, skipsbygging og fiske langs Telemarkskysten. Det er Synne Nikoline Normann, datteren til Roger og Anne Lene, som er museumsvert ved bryggekanten. Foto: JOAKIM S. ENGER
Det er ikke bare sjøfart og fiske man kan få med seg i Langesund. Cudrio Sjøbod har også en salgsutstilling hvor kunstnerne Anne-Marie Syre (glass), Solveig Eriksen (vevde ryer), HIlde Dølheim (smykker) og Heidi Kolstad Larssen (maleri) stiller ut.
Det er ikke bare sjøfart og fiske man kan få med seg i Langesund. Cudrio Sjøbod har også en salgsutstilling hvor kunstnerne Anne-Marie Syre (glass), Solveig Eriksen (vevde ryer), HIlde Dølheim (smykker) og Heidi Kolstad Larssen (maleri) stiller ut. Foto: JOAKIM S. ENGER
Man kan få med seg historien til Langesund mekaniske verksted hvis man tar turen til Cudrio. Verkstedet og tomten det stod på rives denne sommeren.
Man kan få med seg historien til Langesund mekaniske verksted hvis man tar turen til Cudrio. Verkstedet og tomten det stod på rives denne sommeren. Foto: JOAKIM S. ENGER
Det er et eget filmrom på Cudrio hvor man kan se film fra Langesund og Stathelle fra 1940 og 1960 tallet.
Det er et eget filmrom på Cudrio hvor man kan se film fra Langesund og Stathelle fra 1940 og 1960 tallet. Foto: JOAKIM S. ENGER
På Cudrio museum i Langesund kan du få med deg byens og Telemarks fiskehistorie.
På Cudrio museum i Langesund kan du få med deg byens og Telemarks fiskehistorie. Foto: JOAKIM S. ENGER

Sammen med kona har han startet firmaet «Brød og Smuler».

I den gamle ovnen baker de fint og grovt brød.

– I tillegg lager vi kanelstenger og skoleboller, sier Anne Lene Normann.

De har i mange år vært interessert i brødbaking i steinovn, men det er først nå det har tatt av.

De har sammen startet et eget firma og håper på og kunne leve av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal være her på Eik gård i hele sommer med faste åpningstider, men vi skal også være her utover høsten, sier de.

Vil sette i stand hagen

Det er Bamble kommune som eier gården.

Telemark Museum har hatt ansvaret for driften, men ingen av dem ønsker av diverse grunner å fortsette driften.

Det syntes familien Normann var kjedelig, derfor tok de kontakt og fikk til en avtale om at de driver gården i sommer.

– Vi har hatt møter med kommunen og kultursjef Torodd Eriksen var med på ideen med en gang, sier Roger Normann.

Han frykter at gården vil gå i glemmeboka hos folk hvis den holder stengt en sesong.

Da kan det også bli lettere for eiere og ikke ta opp igjen drifta.

Gården ligger fint til mellom Stathelle og Langesund og har store fine uteområdet.

– Men det har ikke vært gjort noe ute her på en stund, så jeg tror jeg skal klippe ned noen busker og få det i stand på utsiden her, sier Roger Normann.

Han ønsker særlig og sette i stand den lille hagen på baksiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der er det pent opparbeidet med plen, blomster og turstier, men busker og trær har vokst og tettet veldig igjen.

– Det hadde vært fint å åpne opp litt, slik at gården igjen blir synlig fra veien, sier han.

Besøket så langt i sommer har gått over all forventning.

– Vi har hatt overraskende godt besøk og det setter vi pris på, sier Normann.

Det er særlig mye barnefamilier innom.

– Det er hyggelig. De kommer inn og kjøper kanelstang eller boller og sitter ute i hagen og koser seg. De voksne drikker kaffe mens barna kan leke fritt rundt på plassen her, sier Roger og Anne Lene Normann.

Populært blant barn

– Vi har en kulturarv og forvalte, sier Roger Normann.

– Gamle bygg som Eik gård må bevares og vises frem, sier han.

Det er mange som har sett gården i sommer. Hittil har rundt 100 personer vært innom.

– Vi trenger ikke å ha nye og moderne museer fulle av teknologi, sier Roger Normann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viser til at tidligere var det stort sett eldre folk som kom på besøk på museet, men nå er det flere og flere barnefamilier som tar turen.

– Ungene har mer enn nok teknologi hjemme. Og de bruker internett til å finne ut av ting, men her får de se hvordan ting faktisk var i gamle dager, forteller Roger Normann.

Det liker de.

– Vi ser at familiene kommer tilbake igjen, og det er hyggelig sier han.

Telemarks sjøfartshistorie

Bakervarene ekteparet lager på Eik gård blir også sendt ned til Cudrio Sjøbod i Langesund.

Roger Normann drifter nemlig det også i sommer.

Han er før øvrig leder av museets venner.

I den røde sjøboden som er fra første halvdel av 1700-tallet er det museum som viser sjøfartshistorien til Telemark.

– Her kan man se fiskerihistorien langs Telemarkskysten, se film fra Langesund og Stathelle fra ’40- og ’60-tallet, se utstilling om Langesund mekaniske verksted (som for øvrig rives i disse dager), og en salgsutstilling i første etasje, forteller Roger Normann.

Lunsj på gården

I hagen ved Eik Gård sitter det fem fornøyde damer.

– Vi har spist lunsj, sier de.

– Kanelstang, skolebolle og kaffe, forteller damene som har tatt dagens lunsj ved gården.

Vanligvis spiser de på jobben i helse og omsorgsavdelingen i Bamble kommune.

– Det er kjempebra at noen holder åpent her, sier de.

– Det er veldig fint og hyggelig her. Dette er sommerkosen vår. Vi må unne oss litt om sommeren, sier Kari Hagane.

– Vi er strålende fornøyd med besøk og salg så langt i sommer. Og selvfølgelig at vi får formidlet museumshistorie, avslutter Roger og Anne Lene Normann.