Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe og ordfører Hedda Foss Five under åpnignen av ruta i august 2012. Nå er det slutt.
Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe og ordfører Hedda Foss Five under åpnignen av ruta i august 2012. Nå er det slutt. Foto: FREDRIK PEDERSEN

Fløy til Bergen med bare tre passasjerer

Widerøe fløy til Bergen med bare tre passasjerer i et fly med 39 seter. Siden har det bare gått nedover.

Denne, og de andre dårligste rutene ble nedlagt i januar. Antall avganger ble redusert fra 16 til 12 i uka, men det hjalp ikke.

– Det gikk bare nedover og nedover. Siste håp var da Norwegian la ned Bergens-rutene fra Torp.Vi håpet det skulle gi oppgang, men det gjorde det ikke, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

LES OGSÅ:Widerøe legger ned ruta til Bergen

Tapte hver tredje

I mai hadde Widerøe i følge Kongsteien mistet en tredjedel av sine reisende (31 prosent), og inntektene hadde gått ned med 37 prosent.

Årsaken finnes ikke ikke på Geiteryggen, i følge Kongsteien, men i Nordsjøen. Redusert oljeaktivitet rammer flybransjen umiddelbart.

– Flybransjen er ekstremt oljesmurt. Nå reduserer oljeselskapene sin reisevirksomhet og skjerper reisepolicy'en, sier Kongsteien. De reiser mindre, og bruker i større grad billigbilletter. Det rammer i følge Widerøe alle ruter, i alle selskaper, til Bergen og Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må ha mindre fly

Problemet er ikke at oljearbeiderne fra Grenland ikke bruker Geiteryggen, men at det har blitt for få av dem.

– Om det er mulig for andre å fly Skien-Bergen? Godt spørsmål. Da må de i alle fall fly billigere, med mindre fly. Det reduserte passasjergrunnlaget vil være likt for alle, sier Kongsteien.

Widerøe mener at 12 avganger i uka er minimum for å kunne ha et attraktivt tilbud noen vil bruke, færre flyvninger tror ikke Kongsteien er veien til regningssvarende rutetrafikk mellom Skien og Bergen.

Færre og færre avganger

Til og med siste uke var antall passasjerer på Bergens-ruta 9977. På samme tid i fjor reiste 12.561 passasjerer mellom Skien og Bergen.

LES OGSÅ:Færre fly til Bergen

Antall avganger har gått suksessivt ned, fra en topp på 68 månedlige avganger i juni i fjor, til 44 avganger i april i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med færre ruter har antall passasjerer pr fly økt i snitt. I april hadde Widerøe i snitt nesten 29 passasjerer i snitt på hvert  fly til Bergen. Det er det høyeste passasjerbelegget Widerøe har hatt på ruta på halvannet år, men det var ikke nok for Widerøe.