Flyplassen på Notodden er oversvømt. Her skal vannet stå en meter over flystripa, i følge varslene.
Flyplassen på Notodden er oversvømt. Her skal vannet stå en meter over flystripa, i følge varslene. Foto: FOTO: KNUT HEGGENES

Slår alarm: Høyeste vannstand på 100 år

Tinnsjøen kommer til å få sin høyeste vannstand på 100 år. Nå slås det alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget.

– Det er enormt med vann. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Dette er historiske vannstander, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken Brukeseierforening.,

De har akkurat hatt møte i regulantenes beredskapsgruppe, og kommet fram til en vannprognose for de kommende dager som kan gi store skader langs hele vassdraget.

LES OGSÅ:Fylkesveger og europaveg stengt på grunn av oversvømmelse

Dramatiske utsikter

– Det er dramatiske utsikter vi ser for oss i øyeblikket, sier Nicolai Østhus.

Tinnsjøen kommer til å stige over en meter over høyeste regulert vannføring i løpet av torsdagt. I løpet av fredag forventes det at den stiger 20 centimeter til.

Det betyr oversvømmelse nedover i vassdraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En meter over flyplassen

– Vannstanden kommer til å stå en meter over flyplassen på Notodden. Handelsområdet på Tuven er truet, sier Østhus.

I Hjartdal-Tuddal vassdraget er det  50 års -flom.

Regulantene i vassdraget tror flomtoppen kommer i slutten av uka, torsdag, fredag eller lørdag. Det avhenger av hvor mye nedbør uværet, som er døpt "Petra", slipper av vann i løpet av torsdag. Det er meldt opp til 70 millimeter nedbør på 24 timer.

LES OGSÅ: Folk padler i kano på flyplassen

Rjukan isoleres?

Rjukan risikerer å bli nesten isolert, Maristigen kan bli eneste vei ut. Det er flom på Mæl, bilistene må kjøre gamleveien på Miland til Åtrå. Over Svineroi kommer man bare til stengt vei i Tuddal.

– Vi må prøve å styre vannet så det gjør minst mulig skade, sier Østhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slår alarm

Han varsler nå fylkesberedskapssjefen, som varsler de berørte kommunene langs vassdraget. Det er akutt flomfare i Tinn, Notodden, Sauherad, Nome og Skien.

– Usikkerheten er hvor mye regn som kommer torsddag. Vi får et lite pusterom med opphold onsdag, men det er ikke lenge nok til å få etablert buffermagasiner, sier Nicolai Østhus.

SE OGSÅ:Ordfører måtte evakuere sin egen mor og far