Ali og kompisene på Actic ønsker seg flere som kan bygge et miljø for unge styrkeløftere i Porsgrunn.
Ali og kompisene på Actic ønsker seg flere som kan bygge et miljø for unge styrkeløftere i Porsgrunn. Foto: Bjørn Borge

Ali (15) er «bølla» som ble Norges sterkeste

Storebror dro Ali bort fra pc-spill og inn i treningsstudio. Nå er 15-åringen Norges beste i sin klasse, etter halvannet års trening.

– Da jeg forsto hvor senesterk jeg var, kom ideen om å satse på dette. Det var jo bare kjempekult, sier unggutten fra Stridsklev.

Forrige helg deltok han i et nasjonalt stevne. 275 kilo i markløft, 210 i knebøy og 627,5 totalt tok Ali Hamdan til toppen av både resultat- og statistikklister.

– Det ble tre norgesrekorder, sier han som egentlig ikke hadde en eneste tanke om å bli styrkeløfter.

Den råsterke 15-åringen har endret seg veldig på noen år, forklarer han selv.

– På barneskolen var jeg den feite bølla. Da jeg kom på ungdomsskolen, var jeg 67 kilo på mitt tynneste. Nå veier jeg 88,5, etter at jeg begynte å trene i niende klasse, sier tiendeklassingen.

15-åringen har muskler som forklarer hvorfor løftene ser ganske enkle ut.
15-åringen har muskler som forklarer hvorfor løftene ser ganske enkle ut. Foto: Privat
I speilet ser Ali Hamdan en helt annen gutt enn for noen år siden. – På barneskolen var jeg den feite bølla,            sier 15-åringen som er Norges sterkeste i sin klasse.
I speilet ser Ali Hamdan en helt annen gutt enn for noen år siden. – På barneskolen var jeg den feite bølla, sier 15-åringen som er Norges sterkeste i sin klasse. Foto: Bjørn Borge
Den skal trene mye, den som rekordholder i klassene 14–18 år skal bli.
Den skal trene mye, den som rekordholder i klassene 14–18 år skal bli. Foto: Privat

Storebrors idé

Starten på karrieren som styrkeløfter ble foretatt av Alis bror.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På fritiden satt jeg mye foran pc og spilte. Det var liksom ikke så mye annet å finne på, men broren min syntes ikke noe om det. Før han reiste i militæret, jobbet han på Actic, og mente det var en veldig god idé at jeg ble med dit, forteller yngstemann med et smil.

Mersmaken kom umiddelbart.

– Jeg tok det seriøst fra dag én, og broren min og andre begynte å snakke om at jeg hadde anlegg til å kunne bli norsk mester og slikt. Det hørtes jo ganske morsomt ut.

Brorens entusiasme og treningsprogrammet «Starting strength» ble starten på fortsettelsen. I ettertid har tenåringen fått treningsprogram fra andre styrkeløftere.

Mange flinke folk

– Disse sitter med stor kunnskap. Nå blir jeg dessuten fulgt opp av landslagssjefen, så jeg føler virkelig at det er mange flinke folk rundt meg.

Stevnet i Oslo var Alis andre, og det kommer flere. Den norskfødte unggutten, med opprinnelse Libanon, håper å løfte 300 kilo i markløft, 230 i knebøy og 150 i benkpress mot slutten av dette året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Klubben er veldig flink til å hjelpe, understreker han som representerer Sande Kraftsportsklubb.

Akkurat det er noe som forplikter i en idrett og et miljø som ikke har hatt verdens reneste mel i posen til enhver tid.

For Ali er det helt naturlig å innlede en presentasjon av seg selv med at han er i en klubb hvor alle blir testet. Skulle noen havne på ville veier, har de forpliktet seg til å betale tilbake hvert øre klubben har brukt på satsingen.

Dop, dop, dop

– Da jeg hadde drevet med styrkeløft i et halvt år, hadde jeg ikke hørt andre kommentarer enn dop, dop, dop. Man blir lei av slikt, selv om jeg vet at min verden er helt annerledes. Derfor er det veldig greit å forklare åpent hva slags krav som stilles i Sande. Og at alle norske styrkeløftere testes regelmessig.

Ali sier at han allerede er tatt ut til neste års VM, og da blir satsingen deretter. Men han skulle gjerne hatt et større miljø i hjembyen.

– Mitt ønske er at mange som leser eller hører om det jeg har fått til, lar seg motivere. Tenk så kult det hadde vært å fått et skikkelig treningsmiljø for yngre styrkeløftere her i Porsgrunn, sier han som er usikker på hvilken karrierevei han skal følge kombinert med idretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har søkt studiespesialisering, og så får vi ta det derfra, forteller den en gang såkalte bølla.

– Det var sikkert noen som var litt redd for meg. Nå nøyer jeg meg med å tulle med kompisene mine, og maser på å få dem til å bli med.

Da kan man følge Alis vei mot det ultimate målet.

– Jeg har veldig lyst til å bli verdens sterkeste.