Din håpefulle vokser og spørsmålet dukker opp: Kan jeg få lommepenger?

Du nøler kanskje litt: Trenger barnet egne penger allerede? Hva skal jeg i så fall gi? Og hva får de andre på samme alder? Skal de ha plikter å utføre for å få lommepenger? Skal pengene dekke ting som kino og lørdagsgodt?

Vi søkte råd hos forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand. Hun har selv to barn i «lommepengealder», og du kjenner henne kanskje som programleder for Luksusfellen sammen med Ahmed Osman.

Men nå altså: Lommepenger. Når er det passe å begynne?

62 prosent av barna i aldersgruppen 8–19 år får lommepenger, viser en tidligere undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i 2021. Alderen der flest barn får lommepenger er 12–15 år. I denne aldersgruppen får sju av ti lommepenger. Men jo eldre de blir, jo færre får. Bare halvparten av 15-18-åringene får lommepenger, ifølge undersøkelsen.

– Er det lurt eller dumt å gi lommepenger?

– Lommepenger er supert hvis de gis riktig, sier Cecilie.

– Når er barn gamle nok til å få egne penger?

– Start å gi lommepenger når dere tenker at det riktig for dere, og når barnet begynner å bli modent og er klar for å lære forståelse for penger, sier Cecilie.

Viktig er det også at foreldrene har gjort seg opp en mening om hva pengene skal gå til.

– Er det noe de kan spare til, så de kan lære seg verdien av penger og ikke bare tenke at dette er penger jeg kan bruke på hva som helst. Det er en god måte å lære dem at vi må prioritere hva vi bruker penger på, påpeker forbrukerøkonomen.

Altså: Moden nok og et mål for lommepengene. Men hvordan skal vi snakke med barn om lommepenger, da?

Vipps – glede og forbannelse

– Den beste måten å snakke med barn om lommepenger på, er å ha noe konkret de pengene skal brukes til, sier Cecilie Tvetenstrand.

– I dag er det veldig lett å vipse penger når barnet skal på kino eller kjøpe lørdagsgodt, i tillegg til lommepengene. Er dette feil?

– Vipps er jo både en glede og forbannelse, sier Cecilie og smiler.

– Om barn lærer at det bare er å be deg vipse, og så kommer pengene seilende, lærer de ikke at det kan gå tomt. Det er fint å bli enige om hva lommepengene skal gå til. Er de til lørdagsgodt, fint, men da må du ikke kjøpe inn godteri selv i tillegg.

Dette er gjennomsnittet av hva barn får i lommepenger, ifølge Ipsos-undersøkelsen (tall fra 2017):

  • 8–11 år: 63 kroner

  • 12–15 år: 127 kroner

  • 16–19 år: 261 kroner

I en spørreundersøkelse YouGov gjorde på vegne av Obos-banken kom disse tallene fram i 2022:

  • Under 7 år: 40 kroner

  • 7-9 år: 50 kroner

  • 10-13 år: 100 kroner

  • 14-16 år: 150 kroner

  • Over 16 år: 200 kroner (Tallene ble gjengitt i Nettavisen og er gjennomsnittsutbetalingen. )

Ha et sparemål

– Bør barnet spare noe av lommepengene sine?

– Å ha et sparemål er veldig fint. Da lærer barnet å spare litt av lommepengene selv og får inn gode sparevaner tidlig. De lærer at det ikke bare er å kjøpe alt med en gang, for det er jo sjelden man har det slik i den virkelige verden. I tillegg er det veldig fint å ha noe å glede seg til og se at målet nærmer seg, sier Cecilie.

– Om det er ting de ønsker seg, så de kan sette av litt hver måned eller uke for å få mulighet til å kjøpe det, eller om det er noe de skal dekke selv, om de skal betale telefonregning eller månedskort når de blir litt eldre. Bli enig med dem om et konkret formål som pengene skal brukes til.

Jobbe for pengene?

Av de som får lommepenger er det kun fire av ti som må «jobbe for lønna».

Forbrukerøkonomen mener det er en god ting å ha plikter knyttet til lommepengene, men at det viktigste er å ha et avtalt beløp og formål dere holder dere til. Barn bør også lære å bidra hjemme med enkle oppgaver uten at de skal få betalt for alt.

Eksempler på oppgaver barnet kan ha, er å vaske badet, støvsuge, ta ut av oppvaskmaskinen, gå tur med hunden eller å lage middag.

Cecilie Tvetenstrand har også gitt mange gode råd i våre saker, blant annet om Halloween eller om hva du kan gjøre når regningene hoper seg opp. Les disse: