– Jeg må si jeg har gruet meg til dette her, og slitt med å sove i natt.

Tore Øyvind Moen sitter bak rattet og fører oss nordover forbi snøkledde Fossum-sletter. Han har lagt i vei på en helsereise som startet med erkjennelsen om at kona Inger har rett; nå er det på tide å gjennomføre en livsstilsendring og ta legens oppfordring om å få ned blodtrykket på alvor.

I samme slengen deler han alt med Vardens lesere. Litt for forpliktelsens skyld. Men like mye for å motivere og invitere andre til å ta fatt på en sunnere tilværelse med ham.

Nederst i denne saken oppdaterer TØM deg på sin livstilsendring. Send spørsmål, innspill og heiarop til ham der

Nordagutu er en plass Tore Øyvind har vært mange ganger før, men aldri for å undersøke helsa. På kollen bak togstasjonen holder avdelingen for rehabilitering til. Der får også pasienter med overvekt poliklinisk behandling.

I dag skal idrettspedagog og ansatt på Sykehuset Telemark, Terese Gjærum, undersøke Tore Øyvinds fettprosent, kroppsmasse og teste oksygenopptaket hans. I tillegg skal han få en plan for kosthold og trening.

– Klarer ikke holde inn magen lenger

Mange år har gått siden Tore Øyvind sluttet å trene, men han hadde heldigvis et sporty antrekk liggende fra den gangen han var hobbysykler. Et iøyenfallende et, som sådan.

En uke i forkant av besøket oppga vi Tore Øyvinds vekt og høyde til Gjærum. Det bruker hun til å regne ut BMI, som på norsk omtales som kroppsmasseindeks. Det er et uttrykk for vekt i forhold til høyde og brukes som et objektivt mål på fettmengden i kroppen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert BMI-grenser for undervekt, normal vekt og ulik grad av overvekt hos voksne.

KlassifiseringBMISykdomsrisiko
Undervekt18,4 eller lavereLav for diabetes, økt for andre helseproblemer
Normalvekt18,5 - 24,9Lav
Overvekt25,0 - 29,9Økt for diabetes
Fedme grad 130 - 34,9Økt for diabetes og dødelighet
Fedme grad 235 - 39,9Høy risiko for flere helseproblemer, økt dødelighet
Fedme grad 340,0 eller høyereYtterligere økt helserisiko

Høy BMI medvirker til anslagsvis 2800 årlige dødsfall i Norge, og er knyttet til en rekke ulike sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og andre kroniske sykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tore Øyvind får først en nedslående beskjed. Målene han oppga for en uke siden utgjør en BMI på 35,6. Dét klassifiseres som «alvorlig fedme» og medfører høy risiko for helseproblemer og økt dødelighet.

Han har også tilleggssykdommer (høyt blodtrykk, utvidet hovedpulsåre, forstørret hjerte og hjerteklaff som lekker) og oppfyller med det kravene til å få poliklinisk behandling på overvektsklinikken.

Dét er en vond beskjed å få, for en som har gått rundt i livet og betraktet seg selv som en relativt sprek, godt voksen mann.

– Hæ? Oppfyller jeg kravene til å bli pasient på overvektsklinikken? Huff, er det så gærent altså? spør Tore Øyvind retorisk.

Fettet ingen kan se

Litt lettet blir han imidlertid når han setter føttene på vekta på Nordagutu. Den siste ukas anstrengelser og skjerpet fokus på kosthold har gitt resultater allerede, og gjør at han hårfint nå «bare» sorterer under kategorien «fedme» med en BMI på 34,7.

Verdiene på det vicerale fettet er anbefalt å ligge på mellom 1 til 12. Også her scorer Tore Øyvind for høyt med en verdi på 17.

– Det kunne jeg tenke meg. Det er nok det fettet som gjør at jeg ikke lenger klarer å holde inn magen, uansett hvor hardt jeg prøver, sier hovedpersonen selv.

Kroppsscanneren forteller også hva fettprosenten er. Fettprosent måler hvor mye fett som er lagret i kroppens fettlagre. Anbefalt nivå er mellom 13 til 25 prosent. Apparatet viser at Tore Øyvind har en fettprosent på 28,5 prosent.

Til slutt er det klart for kraftanstrengelsen som har plaget Tore Øyvind gjennom natta: Den fryktinngytende kondisjonstesten, også kalt Vo2 max-testen.

Den måler kroppens evne til å ta opp oksygen. Hensikten med testen er å få en status på din fysiske kapasitet for å legge opp et treningsprogram, eller måle eventuell effekt av trening.

Et høyt maksimalt oksygenopptak er en viktig forutsetning for å lykkes i utholdenhetsidretter og karakteriseres gjerne som det beste målet på kondisjon.

Verdien på testen gir deg et kondisjonstall, som sier noe om din biologiske alder.

Røde, gule og grønne verdier gir en indikasjon på hvor du bør ligge i forhold til alder og kjønn. Tidligere skikonge Bjørn Dæhlie hadde i sin tid et O2-opptak på 96.

Tore Øyvind bør ligge mellom verdiene 27 og 35 for å havne innenfor normalen for sin alder.

Nå kommer dagens mest oppløftende melding: Testen viser et oksygenopptak på 31,75, og Tore Øyvind ligger komfortabelt innenfor grønne verdier. Han har med andre ord middels høy fysisk kapasitet.

– Så jeg er sjokkerende sprek til å være så tung, slår Tore Øyvind fast oppglødd.

– Dette gir motivasjon og tro på at det er mulig å få til endring, fortsetter han.

Han går ut døra på Nordagutu med en skreddersydd plan for både kosthold og aktivitet under armen. Herfra og ut skal et sunnere liv leves. Han skal trene høyintensivt to ganger i uka, spise sunnere og mindre enn han pleier.

– Den største utfordringa foreløpig blir nok å klare å holde seg til dette i påsken. Men det må vi bare finne en løsning på.

Om åtte uker skal vi tilbake til Nordagutu for å ta testene på nytt – da forhåpentligvis med bedre utslag.

I bilen på vei hjem ringer han kona Inger. Han forteller stolt hvor sjokkerende høyt oksygenopptak han har.

BMI, viceralt fett og fettprosent nevnes ikke med et ord.

  • Har du treningstips, forslag til aktiviteter eller andre helsefremmende idéer du vil dele? Har du tatt grep om egen helse, og lyst til å fortelle om det? Vil du bli med TØM på en treningsøkt eller tur? Eller kanskje du bare vil sende et heiarop til ham? Send inn her!

Send spørsmål, innspill eller heiarop til TØM

Send inn
Tore Øyvind Moen

Hva motiverer meg til å ta grep?

Motivasjon: Tom Kjetil Olsen (t.h.) lager podcasten Motivasjonspreik og tok en prat hjemme hos Tore Øyvind Moen om motivasjon klokken 06 på morgenen. Foto: Tore Øyvind Moen

Tom Kjetil Olsen lager podcasten Motivasjonspreik og ville ta en prat med meg denne uken. Jeg jobber på dagen og ettermiddag og kveld var fyllt opp. Jeg våkner for tiden med sola, noe som på Strømdal er godt før klokken 5. En prat tidlig på morgenen var ikke noe problem for Tom Kjetil. Han kom syklende klokken 06 som avtalt og fikk kaffe på verandaen. Jeg viste ham nyboret hull i beltet. Det er ganske motiverende å stramme inn livremmen. Podcasten kommer fredag 9. juni.

Lena Beathe Arneberg

– Som å være med gutta i skoleklassen

TØM får mange henvendelser og invitasjoner fra lesere som følger med på prosjektet hans. Da Odds herretrim tok kontakt og ville ha ham med på en økt, takket han ja med en gang. Her samles godt voksne menn for å holde kroppen aktiv.

– Settingen var som å være med gutta i skoleklassen, bare at alle er mye eldre, sier TØM.

– For meg er det mye triveligere å være her enn på et treningssenter. Jeg føler meg hjemme her, sier han.

Video: Fredrik Pedersen

Lena Beathe Arneberg

Så kom sprekken

Samme dag som Tore Øyvind møtte ernæringsrådgiveren for å få kostholdstips i matbutikken, gikk han på en smell. Synet av en kake på tre etasjer traff ham da han skulle møte båtvennene sine på marinaen etter jobb.

Her bekjenner han sine «synder» til kollega Tom Arne Borgersen.

Lena Beathe Arneberg

– Anbefaler det ikke

Meny Myren Foto: Lena Beathe Arneberg

I dag har TØM vært på matbutikken med Skien kommunes ernæringsrådgiver, Cathrine Bogen Heitmann. Tore Øyvind forteller til henne at han har oppnådd vektnedgang gjennom faste. Se ernæringsrådgiverens tanker rundt dét.

Senere denne uka skal du få lese mer om TØMs gjennomgang av hyllene i matbutikken sammen med Bogen Heitmann. TØM fikk noen nyttige tips og aha-opplevelser.

Blir verre før det blir bedre

User image

Ribbeinsbrudd blir vel egentlig bare verre og verre - før det plutselig blir bedre. Som å starte å trene forresten 😊 Takk for fin tur i dag, selv om dere tjuvstartet 💨

Tom Arne Borgersen
Martin Øyvang

Fullførte med brukket ribben: – Det er bare å gå!

TØM fullførte Vardens trimkarusell rundt Hjellevannet i Skien med brukket ribben.

Hvordan den opplevelsen var, kan du høre mer om i videoen.

Lena Beathe Arneberg

Og så kom knekken...

Flere lesere har etterspurt oppdatering fra TØM. Han holdt koken gjennom påska, men så skjedde det noe forrige lørdag, som har satt ham ute av stand til å trene. Se TØM fortelle mer i denne videoen.

I dag, tirsdag, starter Vardens trimkarusell – og TØM blir med, selv om han ikke kan anstrenge seg like mye som han skulle ønske. I dag går runden rundt Hjellevannet. Selv om dagen startet med skikkelig møkkavær, er det meldt opphold i ettermiddag. Du trenger ikke løpe for å delta, å gå rundt Hjellevannet i ettermiddag er mye bedre enn å sitte i sofaen – det føles hvert fall mye bedre etterpå.

Tore Øyvind Moen

Fikk motivasjonhefte fra lege

Fra Gro Oddershede har jeg fått et motivasjonshefte og oppmuntrende ord. Hun er lege og har revidert sin vektguide «Ned i vekt og bli der» som ble publiserte i TA for noen år tilbake. - Finn en venn eller flere å dele prosjektet ditt med, er ett av tipsene. Det å ikke holde slankeprosjektet hemmelig gjør det mer forpliktende. Hardt å gå forbi softis-disken, men mye enklere når jeg «alle» vet jeg ikke skal ha slikt.

Vekta er på vei ned. I går 116,2 og i dag 115,9. Jeg er fremdeles «tjukkas», men avstanden til de 126,8 kiloene jeg startet med for fem uker siden merkes.

Lena Beathe Arneberg

Intervaller i varmen

TØM imponerer fortsatt, og har lagt bak seg en sunn påskeferie i Yalikavak i Bodrum kommune i Tyrkia. Hver gang han åpnet kjøleskapsdøra i påsken, ble han eksponert for to sjokoladeplater på en hylle. De fikk ligge urørt gjennom høytiden – og dette må vi kunne kalle ren maktdemonstrasjon av hovedpersonen selv. Da prosjektet ble satt i gang var vekta «all time high» med 126,8 kilo. TØM kan rapportere at vekta viser 118,4 kilo tirsdag etter påske.

Her fra en intervalløkt i varmen, filmet av ektefelle Inger.

Vi heier på TØM - mye spennende som skjer framover. Han er for øvrig veldig glad for alle tilbakemeldinger han får fra dere lesere. Ingenting motiverer mer enn heiarop!

Flotte resultater

Så flotte resultater du har oppnådd på kort tid Tore Øyvind! Du har jo allerede gått ned 1/3 av Balivekta, imponerende på så kort tid👏

Kanskje vi sees rundt Hjellevannet en dag😊

Heia deg!!

Elin Glenna

Hei Elin

Jeg vet at en rask vektnedgang ofte ender med rask oppgang. Går ut i påskeferie i ettermiddag og må passe meg for ikke å la meg rive med når jeg ser et bord med godsaker. Drar til Bodrum i Tyrkia hvor forholdene ligger godt til rette for både sunn mat og daglige fotturer (og litt løping). Jeg har en løpeavtale rundt Hjellevannet grytidlig onsdag etter påske. Skal fortelle om hvordan det gikk. God påske!

Mvh Tore Øyvind

Tore Øyvind Moen

God plan

User image

Høres ut som en god plan og ganske lik Roede metoden med mange måltider (hver 3-4 time ) og 2500 kalorier i forhold til din høyde, alder, vekt og aktivitet. Blir så gøy å følge deg fremover. Du har allerede god helsegevinst etter bare 2,5 uke og 7 kg mindre. Du kan gange hver kg du tar av med 4. (7x4=28kg) mindre belastning på knær og hofter når du går👏👏👏Heier på deg🤗

Therese M.Wollenberg

Hei Therese, jeg merker allerede at livet er lettere. Det er inspirerende å få tilbakemeldinger! Mvh Tore Øyvind

Tore Øyvind Moen
Lena Beathe Arneberg

Slik kjennes kroppen etter to og en halv uke

Vi er helt i starten av prosjekt «TØM tar grep», men etter to og en halv uke merker hovedpersonen selv endring. Kroppen føles bedre, plutselig passet skjorta og han holder seg unna fristelsene i hverdagen. I tillegg er han så glad for alle tilbakemeldinger og heiarop fra lesere, både her i livebloggen, men også mennesker han treffer på.

Kostholdsråd

Hei Thor Øyvind🤗 så bra du er i gang og tar grep om helsa de. Dette får du til. Jeg heier på deg. Hadde vært gøy å ta en prat en dag om hva slags endringer du blir anbefalt å gjøre med kosten din på Nordagutu i forhold til Roede metoden. Hilsen båtnaebo og kursleder i Roede

Therese M. Wollenberg

Hei Therese Jeg har fått en kostplan med ganske mange måltider gjennom døgnet og 3-4 timer mellom hvert. Kaloriintaket er beregnet til 2.500 per dag. Jeg har kortet dette betydelig ned nå i innledningsfasen og spiser to skiver brød ved 11-tiden og middag en eller annen gang etetr jobb, gjerne ved 18-tiden. Og to epler og litt selleri. Hva ville du anbefalt?

Tore Øyvind Moen

Jeg har også våknet helsemessig

Hei, en bestefar til 5 barn og to egne barn på 8 og 11, her. Som også har «våknet» helsemessig. Sønnen min betrodd meg at han får dårlig samvittighet når han ikke er med meg, siden jeg er så gammel og skal dø snart, og særlig siden menn ikke lever lengre enn kvinner. Også dette har gjort noe med mine refleksjoner om hva slags form jeg vil være i resten av mitt liv. Ny pulsklokke, pusteøvelser, litteratur, løping rundt Hjellevannet om morgenen, innredning av treningsrom hjemme. Mye på gang. Og jeg inviterer TØM med på en rolig løpetur rundt Hjellevannet en morgen med god prat. Bare si fra😜.

Tore Gjelstad-Bauer.

Hei Tore. Jeg blir gjerne med deg en morgen rundt Hjellevannet, men stiller uten fartsgaranti. Vi må ha tid til en prat underveis og jeg ser fram til å få vite mer om dine grep. Send meg en melding på 97700395 når det passer så kan vi finne et tidspunkt. Ha en fin søndag og takk for invitasjonen! Mvh Tore Øyvind

Tore Øyvind Moen
Tore Øyvind Moen

Intervalltrening

Første løpetur tok jeg i mørket hjemme på Strømdal. Løp fra lekeplassen og opp, det blir ca. fire minutter som du har på programmet tipset datteren min. Jeg løp i oppvarmingen og det meste av de fire minuttene, men måtte gå på slutten. Om to dager skal jeg ut og løpe rundt Hjellevannet med Tore Gjelstad Bauer, bestefaren som har invitert meg med på rolig løping på morgenen.

Alternativ til peanøtter

Snacks i kjøleskapet

Hei, takk for oppmuntringen. Jeg piner meg nå i ukedagene og dokumenterer nedgangen ved daglig tur på vekta. Peanøttene er droppet og erstattet med stangselleri. Ligger en bunt klar i kjøleskapet. Når jeg vil ha noe å tygge på er det ganske ok å knaske noe grønt med mye smak.

Stå på Tore Øyvind, dette klarer du LETT. Det beste tipset jeg kan gi er å innta mindre kalorier enn du forbruker. Da vil det gå rette veien. Vær har med deg selv i ukedagene og ha gode rutiner på hva og når du spiser. I helgene er det lov å kose seg. Vei eller mål deg fast dag i uken. Fredag er en mye bedre dag å gjøre dette enn mandag :-)

Henning fra Grenland SK
Lena Beathe Arneberg

En natt med dårlig søvn

I bilen på vei til Nordagutu gjør Tore Øyvind seg opp noen tanker. Han har slitt med å sove natten i forveien, spent på hva undersøkelsene vil avsløre.

Videoen er tatt for to uker siden.

Tore Øyvind Moen

Det daglige brød

Nistepakka ligger to meter unna

Jeg har valgt en litt hard start og spiser dagens første måltid etter noen timer på jobben. Nista som består av to stykker brød med sild og et eple, er lagt på et ledig skrivebord bak meg. Ute av syne, ute av sinn.

Tore Øyvind Moen

Å motstå fristelser

Tapasfristelser Foto: TØM

«La oss ikke komme i fristelse» heter det i «Fader vår». Jeg ble alvorlig fristet fredag da jeg var med redaksjonsklubben i Varden på fest. Det er ikke lett å motstå nydelige tapasretter. Det nye var at jeg bare fylte tallerkenen én gang og ikke til randen.

User image

Heia heia deg Tore Øyvind!

Lykke til!

Snart har du kroppen som i 2006 da vi var på Bali med Varden👏👏👏🤩

Elin Glenna

Hei Elin. Jeg så faktisk på Balibilder fredag. Kjente knapt igjen meg selv. Tungvektsbokser Steffen Tangstad var også med på turen. Jeg veide nok også den gang inn i samme klasse som ham. Tror jeg lå tett på 100 kilo. Har litt over 20 kilo før jeg er der igjen.

Tore Øyvind Moen