I sitt leserinnlegg med den fantasifullt fortolkende tittelen «Tror SV at kraft flyter gjennom lufta?» publisert i Varden 19. oktober, kritiserer Bård Stranheim SVs kraftpolitikk generelt og Bamble SV sitt innlegg «Vi trenger politisk styring av krafta!» spesielt.

På Facebook ser vi også Stranheim poste sitt eget leserinnlegg med teksten «Vi har trua på å bygge industri i vår region de neste hundre årene også!»

SV har også trua på å bygge industri, og det er nettopp derfor at SV ønsker å gjøre noe med den strukturelle hovedutfordringa som er dagens nyliberalistiske kraftregime hvor børs og marked bestemmer strømpris og kraftutbygging.

Stranheim drøfter overhodet ikke hovedpoengene i vårt innlegg, som er behovet for økt demokratisk styring over - og prioritering av krafta - nettopp blant annet for vår industri sin del!

Økt demokratisk styring over energisektoren er ikke det samme som «nasjonalisme» som Stranheim velger å betegne det. Som fylke produserer Telemark langt mer enn vi forbruker jfr. SSB. Det er følgelig viktig å styre krafta slik at mer beholdes til vår industri og våre innbyggere.

Dette er som nevnt ikke «nasjonalisme», men politiske grep som har vært avgjørende for å bygge opp industrien vår: I Norge hadde vi politisk styring over energisektoren frem til 1991. Det er viktig både å få økt politisk styring over krafta, samt å prioritere strengere hva vi skal bruke krafta vår på. Løses ikke disse strukturelle utfordringene, hjelper det ikke å stadig bygge ut mer kraft - man kan som kjent ikke fylle vann i ei bøtte med hull i!

Når det gjelder prioritering av krafta, vil eksempelvis det tiltenkte Google-datalagringssenteret i Skien som Stranheim ivrer for, kreve mer enn fire ganger så mye energi som industrien på Herøya til sammen.

Stranheim bruker sterke, melodramatiske ord og uttrykk i sitt innlegg, og påstår slik vi leser det sågar at Bamble SVs standpunkt mot landbasert vindkraft innebærer en «dødsdom» for det grønne skiftet og industrien i Grenland. Her gjelder det imidlertid å henge bjella på riktig katt!

Han omgår aktivt det som reelt sett kan innebære en "dødsdom" for industrien vår, nemlig manglende politisk styring over energisektoren og manglende prioritering av krafta! SV mener at et uregulert eksportmarked ikke er i Norges interesse. Forøvrig fremmer Stranheim en logisk feilslutning ved å på en side fremme et ideologisk standpunkt om at hver kommune skal være selvforsynt med kraft, samtidig som han ukritisk forfekter en uregulert utenlandseksport!

Vi vil for øvrig påpeke at Bamble SV har fremmet bærekraftige kraftkilder som effektivisering av vannkrafta, solkraft, bergvarme, jordvarme, sterkere ENØK-tiltak og endret beskatning av vannkrafta – i tillegg til sterkere politisk styring av energisektoren og bedre prioritering av krafta. Vi har også påpekt at vi er langt på overtid med å lage en nasjonal energiplan.

Når det gjelder utbygging av nett som løsningen på kraftsituasjonen så vil det ta flere år å bygge ut nettet, og innen da vil industrien i Grenland være utkonkurrert om vi ikke får redusert prissmitten fra EU og tatt kontroll over strømprisen. Å bygge ut storskala vindkraftanlegg i Telemarks natur - som er det Stranheim i innlegg etter innlegg lanserer som Løsningen - er ikke forenlig med at vi også har en natur- og artsmangfoldskrise, jfr. FNs naturpanel.

Videre vil en slik storstilt utbygging føre til større effektkjøring av vannkrafta, noe som er dødelig for livet i vassdrag. Og alfa omega - uten økt demokratisk styring av energisektoren, vil ikke kraftutbygging monne. Så nei, Stranheim, SV tror nok ikke at «kraft flyter gjennom lufta», men vi vet at mye av krafta vår flyter i kabler til utlandet - mens en større andel burde vært forbeholdt vår hjemlige industri!

Vi trenger altså å tak i de grunnleggende, strukturelle utfordringene og få en større demokratisk styring over energisektoren og bedre prioritering av krafta, samtidig som vi trenger en saklig, konstruktiv og faktabasert debatt om hvordan vi forvalter krafta og naturen vår!

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.