Veiledningssenteret for pårørende i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) er blant de frivillige og ideelle hjelpetilbudene som ikke lenger får statlig driftsstøtte etter en omlegging av ordningen. Det innebærer at dette tilbudet til pårørende av rusmiddelavhengige er truet. En eventuell nedleggelse er etter vårt syn svært beklagelig da mange pårørende lever med store livsbelastninger.

Terskelen inn for pårørendehjelp hos oss i spesialisthelsetjenesten er høy. Dette tilbudet hos NKS i Telemark er derfor et viktig supplement til den helsehjelp pårørende kan få i de ordinære helsetjenestene i vårt område.

Det går på helsa løs

Å være pårørende til en person med rusmiddelavhengighet kan gå på helsa løs. Noen pårørende utvikler både fysiske og psykiske helseproblemer.

De kan oppleve situasjonen som skamfull og tabuisert og det kan føre til isolasjon, ensomhet, utrygghet og mange bekymringer som varer over tid.

I en undersøkelse om pårørende som nylig er publisert av Helsedirektoratet går det fram av 58 % av pårørende til mennesker med rus og psykiske lidelser sier de trenger støtte for egen del. Videre sier 54 % at de selv har fått nye eller forverring av egne helseplager som følge av sin pårørendeinnsats.

En tidligere undersøkelse fra 2017 om pårørende beskriver en tilværelse i konstant alarmberedskap, opplevelse av stress og søvnproblemer, de isolerte seg sosialt, følte seg deprimerte, trente mindre og hadde dårligere kosthold. 60 % oppga at det å være pårørende hadde påvirket arbeidslivet deres, de så seg nødt til å bytte jobb, måtte jobbe redusert eller slutte.

Pårørende i spesialisthelsetjenesten

Pårørendepasienter som kommer til oss her ved Blå Kors klinikk Skien (tidligere Borgestadklinikken) har stort symptomtrykk og alvorlige helseproblemer. De lider av blant annet depresjoner og traumer på grunn av nær relasjon til en rusmiddelavhengig. Vi kan dessverre ikke hjelpe alle som henvises til oss, og fire av ti får avslag. Da er nettopp et slikt tilbud som NKS veiledningssenter ett supplement og alternativt tilbud om støtte og veiledning som det virkelig er behov for. Vi informerer derfor de som får avslag hos oss om tilbudet ved NKS og vet at de vil få god forebyggende hjelp der. De alvorlige helseproblemene våre pårørendepasienter har, kan trolig forebygges ved tidlig og tilgjengelig hjelp som for eksempel det veiledningssenteret tilbyr.

En folkehelseutfordring

For hver person som er avhengig av alkohol, andre rusmidler, medikamenter eller spill er det familiemedlemmer som er berørt. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 175.000 – 350.000 mennesker i dette landet har en avhengighetslidelse knyttet til alkohol.

Rundt hver av disse er det fem-ti nære som er berørt, så det blir et betydelig antall mennesker. Belastningene de pårørende har er et folkehelseproblem! Den enkeltes helse, evne som omsorgsgiver, ytelse i arbeidslivet og forholdet til andre mennesker blir berørt. Det er nødvendig at de pårørende har steder de kan oppsøke for støtte og hjelp.

Det rammer barna og de unge

Skadelig bruk av rusmidler rammer altså ikke bare den som har et problem, det rammer også familie og nettverk. Barna er særlig sårbare.

FHI anslår at det er 90.000 barn under 18 år her i landet som er pårørende til en forelder som bruker rusmidler på en måte som belaster daglig fungering og funksjoner. Det tilsvarer to-tre elever i hver skoleklasse. Det er alkohol som er det vanligste rusmiddelet. Barna har større risiko for å utvikle emosjonelle, kognitive, psykiske og sosiale vansker. De kan bli engstelige og nedstemte, har problemer med konsentrasjon og læring og de kan ha fysiske symptomer som hodepine, vondt i kroppen og i magen.

Vi lever sammenvevde liv, familier har helhetlige problemer. Barn og unge må ivaretas. Derfor er det så bra at NKS også har samtaletilbud også til barn og unge. Her får de individualsamtaler, og det er gruppetilbud for barn og ungdom. De jobber også tett opp mot skole og miljøterapeuter/helsesykepleiere og barnevern.

Betydning av lavterskeltiltak

Psykiske lidelser og problemer med bruk av rusmidler utspiller seg i relasjoner og påvirker alle involvert. Å ivareta pårørende og familier er nødvendig for å forebygge helseplager hos den enkelte pårørende og forebygge vansker i neste generasjon.

Skam og tabuer brytes når den pårørende møter andre i samme situasjon. Får pårørende hjelp kan hen også være en ressurs for den som har en rus- og/eller psykisk lidelse. Helsetjenester som fastleger og oss i spesialisthelsetjenesten er under press.

NKS veiledningssenter er et lavterskeltilbud som er tilgjengelig, det er ikke ventetid eller behov for henvisning. Det kan ha stor betydning for den enkelte.

Det er også lønnsomt i et mer overordnet samfunnsperspektiv å ha gode pårørendetilbud. Det er rett og slett god samfunnsøkonomi når mer alvorlig sykdom kan forebygges!

Etter vår mening har Norge ikke råd til at tilbud som det NKS veiledningssenter tilbyr legges ned. Pårørende gjør en viktig samfunnsinnsats, uten at det er betalt eller veiledet.

Den norske helsetjenesten er avhengig av godt samarbeid med pårørende, og vi må anerkjenne at de også trenger støtte og veiledning for egen del, for å håndtere sin situasjon.

Vi oppfordrer derfor Helsedirektoratet til å snu og sørge for at dette viktige tilbudet til pårørende består!