I budsjettprosessen går vi bredt ut og mange av forslagene som kommer opp blir det aldri noe av.

Når det gjelder legebilen spesielt, er det et tilbud som ble etablert for noe år siden med øremerkede midler over Statsbudsjettet. Denne «øremerkingen» har nå bortfalt og pengene er inkludert i den generelle finansieringen til Helse Sør-Øst.

Det betyr at det opprinnelige beløpet på ca 5,5 millioner kroner fordeles til alle sykehusene i regionen og Sykehuset Telemarks sin andel av det vil være ca en halv million kroner.

Når 5 millioner kroner bortfaller, mener jeg at vi ikke gjør jobben vår hvis vi ikke diskuterer om tilbudet skal videreføres eller ei. Det har foreløpig ikke vært noen realitetsbehandling av forslaget i sykehusledelsen, men jeg er kjent med at nedlegging av legebil står på listen over mulige tiltak i klinikken.

Derfra til nedleggelse er det et stykke, det er foreløpig usikkerhet om hvor stor økonomisk effekt det vil ha, og det er naturligvis andre forhold enn økonomi som må vurderes. I den vurderingen står hensynet til pasientene helt øverst.

Jeg er ikke sikker på at forslaget om å avvikle eller legge om driften av legebilen i det hele tatt kommer til å bli fremmet, men jeg synes det er bra at vi som sykehus tør å ta diskusjoner om tjenestetilbud - også i det offentlige rom.

Jeg forventer at alle klinikker og avdelinger ved sykehuset går kritisk gjennom sin drift i forbindelse med budsjettprosessen, foretar prioriteringer og ser på  muligheter for å levere gode sykehustjenester på andre og mer effektive måter.

Det er sunt for en levende og dynamisk organisasjon, og helt nødvendig for å møte økende behandlingsbehov.  Både vi som sykehusledelse, fagmiljøer, tillitsvalgt og ikke minst politikere kan like godt forberede oss.

Det kommer til å bli mange tøffe prioriteringsdiskusjoner i årene som kommer.