Det var 31. januar i år at det ble avdekket betydelig svinn av et bestemt legemiddel innenfor Midt-Telemark kommunes tjenestetilbud. Svinnet ble klassifisert som underslag.

Tablettene skal ha forsvunnet fra et medisinrom. Midt-Telemark kommune valgte å politianmelde saken omgående da underslaget ble oppdaget.

Kommunen følger opp

– Det er oppdaget svinn på B-preparat, i dette tilfellet Sobril. Svinnet utgjør en stor mengde. Vi ser veldig alvorlig på dette og har derfor valgt å anmelde forholdet, uttalte kommunalsjef helse og mestring Urban M. Eriksen til Varden den gang.

Sobril er et reseptbelagt legemiddel innen gruppen benzodiazepiner. Det vanedannende preparatet virker beroligende og avslappende, og brukes blant annet i forbindelse med sterk angst, uro og muskelspenninger.

Større doser Sobril gir rusvirkning, ifølge rusinfo.no.

Nå har politiet valgt å henlegge saken, bekrefter politistasjonssjef i Midt- og Vest-Telemark, Sigrid Dahl, overfor Varden.

– Vi har henlagt saken med bakgrunn i at intet straffbart forhold anses bevist. Men vi har hatt dialog med kommunen som følger dette i sitt spor. De har anmeldt forholdet og har naturligvis interesse av å finne ut hva har skjedd, sier Dahl.

Ser alvorlig på det

Urban M. Eriksen sier i en kommentar at kommunen ennå ikke har funnet hvordan B-preparatene forsvant.

– Men vi har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre at det skjer igjen. Det har ikke vært noen tilfeller av svinn nå i det siste. Det kan tyde på at det har hatt en effekt, sier Eriksen.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva slags tiltak som er blitt iverksatt og vil heller ikke si noe nøyaktig om hvor mye Sobril som forsvant tilbake i januar i år.

– Men det jeg kan si er at når det forsvinner medisiner, er terskelen veldig av for å melde ifra. Vi ser alvorlig på det når sånne ting skjer. Det var nok til at vi valgte å anmelde forholdet. Det er det ingen tvil om, fortsetter kommunalsjefen som ikke ønsker å gå inn på detaljer knyttet til hvorfor politiet har valgt å henlegge saken.

HAR IVERKSATT TILTAK: Kommunalsjef helse og mestring, Urban M. Eriksen Foto: Kristin Tangen Tolo

Avdekket i kontroll

– Er dere helt sikre på at noen har «forsynt seg av lasset», Eriksen?

– Vi har kontrollrutiner og er sikre på at ting ikke har blitt borte av seg selv. Det var også derfor vi valgte å anmelde forholdet, påpeker kommunalsjefen.

– Hvordan har ansatte reagert på at det har vært en pågående etterforsking?

– Det er klart at det påvirker et arbeidsmiljø når slike uheldige saker dukker opp. Det er det ingen tvil om. Men det har vært god dialog hele veien. Ansatte har blitt tatt vare på og fulgt opp slik de skal når sånne ting skjer, sier Eriksen.