Trebarnsmammaen fra Porsgrunn gjør alt hun kan for at barna på 3, 4 og 12 år skal ha det de trenger, men det er vanskelig å være lærling og alenemamma i dagens økonomiske situasjon.

– Det går jo egentlig ikke rundt. Jeg går i minus hver måned, men det varierer hvor mye. Denne måneden blir enda verre enn vanlig fordi jeg måtte kjøpe inn ved til vinteren, sier Nortvedt Thorstensen.

– Bekymret for fremtiden

Nå forbereder hun seg på at vinteren kan bli tøff, og tror mange kjenner seg igjen i bekymringene hennes.

– Nå sliter også noen av dem som før har hatt grei økonomi, mens vi som har slitt lenge har fått det veldig tøft de siste månedene. Jeg har hentet matposer ved noen anledninger og er veldig takknemlig for at slike tilbud finnes, sier Nortvedt Thorstensen.

Hos Frelsesarmeen i Skien er de også forberedt på at de neste månedene kan bli tøffe for mange. Denne uken har de delt ut matposer til totalt 176.

– Vi forventer mange flere inn mot jul. Det er alle mulige slags folk, alt fra småbarnsfamilier til enslige. De forteller at det er vanskelig og at de er bekymret for fremtiden, sier Rose Nanang, som er korpsleder i Frelsesarmeen i Skien.

Ingenting til overs

Det står ikke på innsatsen eller viljen til Nortvedt Thorstensen. Hun har jobbet i hele sitt voksne liv og vet godt hvordan man snur og vender på krona.

INGENTING TIL OVERS: Julia Nortvedt Thorstensen fra Porsgrunn går i minus hver eneste måned. Foto: Fredrik Pedersen

– Jeg kjøper det meste brukt og vet hvilke butikker som er billigst, men det hjelper lite hvis du ikke har noe som helst til overs etter at regninger, husleie og mat er betalt, sier hun.

Nortvedt Thorstensen jobber 100 prosent på et sykehjem, men får kun utbetalt 50 prosent lønn fordi hun er lærling. Hun er ferdig som lærling vinteren 2025.

– Jeg får 17.000 kroner i måneden som lærling og skulle selvsagt ønske at jeg fikk full lønn, men det er sånn reglene er. Det er ingen forskjell på om det er en 18-åring som fortsatt bor hjemme eller en trebarnsmor som meg som er lærling, sier hun.

Jobber 115 prosent

Hun får bostøtte, barnetrygd og litt fra lånekassa i tillegg, men utgifter til mat, husleie, strøm, drivstoff og annet nødvendig er langt høyere enn det hun får inn. 30-åringen har derfor tatt seg en deltidsjobb ved siden av full jobb på sykehjem. Det er slitsomt, men nødvendig.

– Jeg jobber 15 prosent som BPA (brukerstyrt personlig assistanse). Jeg jobber kvelder, netter og helger når barna er hos faren sin. Ellers hadde det ikke gått, sier hun.

LEIER: Julia Nortvedt Thorstensen leier bolig til seg selv og hennes tre barn. Foto: Fredrik Pedersen

Nortvedt Thorstensen betaler 9000 kroner i husleie for første etasje og kjeller til en enebolig på Vallermyrene. Der har hun og de tre barna bodd siden 1. mars i år, og familien trives i hjemmet sitt.

– Det er gammelt og kaldt, men jeg er heldig som fant et sted med tre soverom til denne prisen. Jeg har kjøpt møbler og inventar brukt, forteller 30-åringen.

– Skal ikke være tabu

Med tre barn i huset er det behov for mye klær og utstyr. Nå er det høst og snart vinter, og Nortvedt Thorstensen har ikke råd til å kjøpe inn alt de trenger.

Derfor spurte hun i forrige uke om det var noen som hadde klær og utstyr til barna til overs. Hun la ut innlegget i Facebook-gruppen Kjøp/salg/gis bort i Telemark.

– Jeg fikk mange meldinger og fantastisk respons. Det er mange snille mennesker der ute som ønsker å hjelpe og det varmer veldig. Jeg vil spesielt takke Thora Lisa Roppestad i Lunde og Camilla Kristiansen i Porsgrunn, som begge gjør en kjempeinnsats. Jeg tror de fleste av oss har noe å gi bort, hvis vi bare tenker oss om. Jeg har for eksempel klær etter minstejenta som kan gis videre, sier hun.

Det koster å være åpen om å ha økonomiske utfordringer, men Nortvedt Thorstensen håper åpenheten hennes hjelper andre i lignende situasjoner.

– Det koster litt å stå fram, men det skal ikke være tabu å ha dårlig råd. Det tøffeste med å ha dårlig råd er barna. Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i at de vil gi barna sine det de trenger, sier hun.