Forrige gang Munken fikk nye eiere var i februar 2019 da Hilde Merete Fossan Slette og Bjørn Victor Slette kjøpte Munken fra ekteparet Anita og Thor Andreas Hamsdokka fra Skien.

Det ble imidlertid snart klart at de nye eierne slettes ikke var fornøyd med alt som hadde med tingenes tilstand å gjøre på øya.

Utfordringene på Munken kom for alvor til syne sommeren 2020 da Varden skrev om at det ulmet i øyidyllens kulisser.

KJØPTE I 2019: Ekteparet Hilde Merete Fossan Slette og Bjørn Victor Slette - her fotografert sommeren 2020. Foto: Fredrik Pedersen

Dette er kjøpesummen

Det toppet seg i desember i fjor da det kom fram at ekteparet Slette ville saksøke ekteparet Hamsdokka og et skadeoppgjørsselskap for påståtte mangler ved eiendommen. Tvistesaken ble berammet som hovedforhandling over tre dager i Telemark tingrett, men ble droppet.

I stedet ble det gjennomført en rettsmekling mellom partene. I meklingen ble det inngått et rettsforlik.

Nå kan Varden formidle rettsforlikets konklusjon: Ekteparet Anita og Thor Andreas Hamsdokka kjøper eiendommen Munken gnr. 66 bnr. 4 i Nome kommune tilbake fra ekteparet Hilde Merete Fossan Slette og Bjørn Victor Slette.

Dette framkommer av konsesjonssøknaden for kjøpet som ble tinglyst tirsdag denne uka. Kjøpesummen er satt til 3,39 millioner kroner.

Da ekteparet Slette kjøpte Munken i 2019, betalte de 3,3 millioner for eiendommen som totalt er på 308,6 dekar (mål).

ØYPERLE: Munken ligger i Norsjø som er drikkevannskilde for kommunene Nome og Skien. Foto: Fredrik Pedersen

Ferdige med kommunen

Thor Andreas Hamsdokka er kortfattet i sitt svar da Varden kontakter ham for en mulig kommentar til eierskiftet på øya i Norsjø.

– Jeg har ikke noen kommentar til det, sier Hamsdokka.

Heller ikke Bjørn Victor Slette vil si mye.

– Men det er ikke et salg per definisjon, derimot heving av kjøp, påpeker Slette og henviser videre til ekteparets advokat, Ole-Håkon Ellingsen.

Advokat Ellingsen sier i en kommentar saken over tid har vært belastende å stå i for hans klienter overfor parten de har forlikt med.

– Sånn sett er de veldig tilfreds med utfallet saken har fått. Forholdet til Nome kommune er også nå historie, bekrefter Ellingsen.

ØNSKER IKKE Å KOMMENTERE: Thor Andreas Hamsdokka - her fotografert i en annen sammenheng. Foto: Jan Bjørn Taranrød

Får konsesjon

Av eiendommens 308,6 dekar er tre dekar klassifisert som dyrka mark og 223 dekar klassifisert som produktiv skog. Bygninger på eiendommen er våningshus, bryggerhus og låve.

Av ekteparet Hamsdokkas konsesjonssøknad framkommer det at formålet med kjøpet av Munken er å forvalte ressursene, ivareta kulturlandskapet og bygningene på best mulig måte, og bidra til å utvikle øya videre i samsvar med reguleringsplanen.

I et administrativt vedtak gir Nome kommune, ved Midt-Telemark landbrukskontor, ekteparet Anita og Thor Andreas Hamsdokka konsesjon for erverv av Munken gnr. 66 bnr. 4 i Nome kommune.

Vedtaket er gjort med hjemmel i konsesjonslovens paragrafer én og ni.