Følg rettssaken her

Siste innlegg

Andreas Soltvedt

- Registrerte ikke knyttneveslagene

Det samme politivitnet forteller i retten at hun hadde skyhøyt stressnivå under hendelsen natt til 30. oktober i fjor og derfor ikke fikk med seg hvor mange knyttneveslag som rammet fornærmede Simensen.

- Jeg hadde aldri tidligere vært i et oppdrag der situasjonen var så kaotisk, opplyser vitnet i retten.

Advokat Morten Kjensli, som bistår Simensen, reagerer på at det ikke står noe i politirapporten om de 15-20 slagene som tiltalte langet ut mot Simensen.

- Du så ikke knyttneveslagene der du lå oppå ham mens tiltalte banket løs, spør Kjensli politivitnet.

- Åpenbart ikke. Jeg ble overrasket da jeg så slagenes frekvens på overvåkingsvideoen, svarer politivitnet.

Rettssaken er nå avsluttet for i dag. Det blir flere vitneavhør torsdag. Rettssaken avsluttes fredag.

Andreas Soltvedt

- Dro fram batong

Et politivitne har inntatt vitneboksen. Før sin forklaring er hun tydelig på at hun har sett videoen som er publisert og har fått med seg mediedekningen - i tillegg til at åtte måneder er gått siden voldshendelsen.

- Den aktuelle helgen jobbet jeg halvnatt. Vi kjørte uniformert patruljebil. Siden det var halloween var det satt inn mer politiressurser. Makkeren min og jeg stilte oss på Esso da mange trekker dit fra utestedene for å kjøpe mat og liknende. Jeg opplevde at vi hadde grei oversikt, forteller hun.

Politivitnet forteller videre at patruljebilen med tiltalte og hans makker snart parkerte like ved og at en vekter kom bort til dem. Samtidig skal Simensen og en annen person ha stilt seg mellom bilene, ifølge vitnet.

- Jeg oppfattet at situasjonen tilsa at jeg måtte ut av patruljebilen og at det ble en tilspissing. Det baserer jeg på kroppsspråket som Simensen hadde. Jeg opplevde at han strammet muskulaturen og så at (tiltaltes navn) la ham i bakken. Snart opplever jeg at (tiltaltes navn) blir borte, og jeg blir alene med Simensen. I videoframvisningen ser jeg snart at Simensen holdt en batong i den ene hånda, sier vitnet som ikke la merke til batongen under selve basketaket.

- Jeg opplevde det også slik at Teigen (fornærmede to) blandet seg inn i politiets arbeid, forteller hun.

Andreas Soltvedt

«Hva faen er det dere driver med?»

På spørsmål fra aktor svarer fornærmede Teigen at han ba politiet slippe Simensen løs da han gikk bort til dem.

- Det virket ikke som de hadde kontroll. Jeg husker (tiltaltes navn) sa «Trekk tilbake», men han går likevel mot meg, selv om jeg trekker meg tilbake. Jeg spurte: «Hva faen er det dere driver med» fordi jeg så jo at han (tiltalte) hamret løs, sier Teigen som sier han opplevde det som nedverdigende å bli slått.

- Fikk du på stedet inntrykk av hvorfor det var blitt slått, spør aktor.

- Nei, svarer Teigen.

Han oppgir at det først var dagen etterpå han oppdaget at han hadde fått en stor hevelse på venstre hofte og i beinet og at han da oppsøkte legevakt.

- Jeg klarte nesten ikke å gå og var sjokkert. Det var småhalting i to uker etterpå, forteller Teigen i retten.

Andreas Soltvedt

Fornærmede Teigen forklarer seg

Fornærmede Kristian Pablo Teigen har nå tatt plass i vitneboksen. Han forteller at kompisgjengen som hadde vært ute sammen, gikk i delte grupper ned mot Esso Deli de Luca.

- Da vi kommer ned, skjønner jeg ikke helt hva som foregår. Jeg ser at Kevin (Simensen red.anm.) ligger nede og at han skriker utpå gresset der. Jeg så at han ble slått gjentatte ganger. Men det var ikke før jeg var ute på gresset jeg så at det var så grovt, sier Teigen som forteller at også han ble slått.

- Etter hvert får jeg pålegg om å gå vekk. Det er bare det at jeg blir slått jeg husker godt. Resten er svart. Det er ikke før dagen etter at jeg skjønner hva som har skjedd, forklarer Teigen i retten.

Andreas Soltvedt

Pause i tingretten

Det er nå ti minutters pause i tingretten på Kongsberg.

Andreas Soltvedt

Kjentes som sjokk eller panikk

På spørsmål fra sin bistandsadvokat - Morten Kjensli - svarer Simensen at han aldri har blitt overfalt tidligere.

- Jeg ville bare komme meg vekk fra slagene, sier Simensen og gjentar at han tror det dårlige minnet fra kvelden handler om en blanding av inntatt alkohol og slag mot hodet.

- Jeg tror én satt nede på ryggen min mens jeg hadde et kne i nakken og armene bendt oppover. Jeg vet ikke om jeg skal kalle det sjokk, eller panikk det jeg hadde - når noen sitter oppå deg og hamrer deg i trynet, forklarer Simensen som nå er ferdig i vitneboksen.

Andreas Soltvedt

Nekter for å ha blitt trigget av politiet

Tiltaltes forsvarer - advokat John Christian Elden - vil vite hvordan det hadde seg at Simensen ble kastet ut fra et utsted før basketaket med tiltalte.

- Hvorfor tror du dørvakten gikk til politiet for å snakke om deg, spør Elden.

- Det vet jeg ikke, svarer Simensen som fastholder at han ikke forsto at det var politiet han var involvert med før de lå på gresset.

I et politiavhør har Simensen fortalt at han tidligere er blitt arrestert av politiet tre ganger.

- Jeg ble frikjent alle tre gangene, svarer Simensen da Elden konfronterer ham.

I politiavhør har Simensen også sagt at noe blir trigget i ham etter hvordan han opplever å ha blitt behandlet av politiet tidligere. Han nekter imidlertid for at han ble trigget under basketaket i fjor høst.

- Nei, jeg tolket ikke dette som en pågripelse i det hele tatt, sier Simensen

- Hvorfor hadde du batong og kniv i jakka og med deg ut når du vet de er ulovlige å ha, spør Elden.

- Godt spørsmål. Det er en interesse. Det var ikke meningen å ta dem med ut i det hele tatt, sier Simensen som svarer aldri på spørsmål om han ville trukket fram kniv og batong dersom dette ble fysisk mulig under basketaket.

Andreas Soltvedt

Tydelige merker på kroppen

I retten vises nå bilder av fornærmede Simensen tatt på Drammen politistasjon søndag 30 oktober i fjor. Bildene viser tydelig sår og blåmerker ulike steder på kroppen. Simensen antar at flere av merkene kommer som følge av slag med batong.

Andreas Soltvedt

Trodde han skulle dø

Fornærmede Simensen forklarer at han hadde hendene i lomma da tiltalte grep fatt i armen hans.

- På hvilket tidspunkt forsto du at det var politi, vil aktor vite.

- På gresset. Det var veldig kaotisk. Jeg husker egentlig bare slag og vridning på ting, svarer Simensen.

- Har du en formening om hvorfor du husker så lite, spør aktor.

- Jeg hadde drukket litt. Men det var jo også en del slag mot hodet, sier Simensen som hadde blitt nektet å komme inn på et utested tidligere under kompisturen på byen.

- Det er trist at reaksjonen min ble mistolket så mye av (navnet på tiltalte). Mens jeg lå magen, hadde jeg et kne i nakken, begge hendene knekt bakover og noen som satt oppå meg. Jeg trodde jeg ville dø hvis de ikke slapp opp, sier Simensen og sier at han har fått en permanent kul ved det ene øret som følge av det han opplevde.

- Det har vært mye smerte, forteller han.

Andreas Soltvedt

- Opplevde at jeg ble overfalt

Kevin Winness Simensen (27) er den første av de to fornærmede til å entre vitneboksen. Han sier i sin frie forklaring at han var sammen med en kompisgjeng som hadde feiret bursdag den aktuelle helgen i oktober i fjor.

Han forteller at han og kompisene gikk ned til Esso Deli de Luca sammen og at en vekter var der.

- Så ble jeg grepet tak i. Jeg sa «ikke rør meg». Hele sekvensen var preget av sjokk. Jeg ble overfalt. Det var det jeg reagerte på. Du tenker - hva er det som skjer. Så dro han (tiltalte) fram batongen. Jeg tenkte jeg måtte redusere skadene så mye som mulig. Jeg husker at det ble brukt pepperspray en del ganger, kaos og folk oppå meg. Det jeg opplevde var at jeg ble overfalt, ikke at jeg ble pågrepet, forklarer Simensen i retten.

- Jeg husker at jeg sa - sett meg opp i knestående - og ta på meg håndjern. Og jeg så ingenting på grunn av peppersprayen. Det var bare vold, sier Simensen.

Han forteller at kniven han hadde på seg ble funnet i en jakkelomme mens han var i arresten i Drammen.

Andreas Soltvedt

Pause i tingretten

Det er nå ti minutters pause i tingretten på Kongsberg.

Andreas Soltvedt

Husker ikke detaljer

Simensens bistandsadvokat - Morten Kjensli - spør om hva det eksakt var som gjorde at Simensen ble oppfattet som aggressiv utenfor Esso Deli de Luca.

- Det kan jeg ikke si. Men de fulgte etter vekteren. Via sambandet ble det hørt «Hold kjeft». Det var det verbale som gjorde at jeg reagerte, svarer tiltalte.

- Du husker ikke detaljer knyttet til aggressiviteten, spør Kjensli

- Nei. Jeg har en helhetsvurdering som gjør at jeg tar tak i Simensen, formidler tiltalte.

- Var du irritert på ham i det tidspunktet du la ham vi bakken, vil bistandsadvokaten vite.

- Nei, og jeg oppfattet ham som verbalt aggressiv, gjentar tiltalte.

Andreas Soltvedt

Slo så hardt han kunne

Tiltalte forklarer at han ikke så noen annen utvei enn etter hvert å bruke batong på fornærmede nummer to - Kristian Pablo Teigen.

- For å bruke batong må man være redd. Derfor slo jeg også så hardt jeg kunne. Han ville ikke trekke seg unna, forklarer tiltalte med henvisning til slagene han påførte Teigen.

Andreas Soltvedt

Fryktet for liv og helse

Tiltalte mener at en suksessfaktor under pågripelsen ville vært hvis en annen polititjenestemann hadde holdt fast Simensens bein. Tiltalte forteller at han valgte å slå fordi han selv også fryktet å bli skadet.

- Jeg kunne ikke vente ti sekunder. Jeg visste ikke hvilket voldspotensial han (Simensen) hadde. Jeg mener at litt andre vurderinger av kollegene mine på stedet ville ført til at situasjonen ville vært løst tidligere, sier tiltalte.

Tiltalte forklarer i retten at han aldri tidligere i sin karriere har vært reddere.

- Jeg fryktet for liv og helse ja. Han var sterkere enn meg. Hadde han fått meg ned i bakken, vet jeg ikke hva han ville ha gjort. Frykten gjorde også at jeg brukte batong på ham da ha lå på bakken, forklarer tiltalte på spørsmål fra aktor.

- Suksesskriteriet for å få kontroll på ham var at vi måtte være fire stykker. Likevel sleit vi, forklarer tiltalte som også traff hånda til en kollega med batongen.

- Det gjør meg veldig vondt. Jeg hadde ingen intensjon om det, sier han.

Andreas Soltvedt

Begynte å slå etter seks sekunder

På spørsmål fra aktor svarer tiltalte at målet med bakkekampen med Simensen var å få tak i armen, men at dette ikke lot seg gjøre på grunn av motstand. Det går omkring seks sekunder fra Simensen går i bakken til tiltalte begynner å slå.

- Hvorfor Simensen hadde denne motstanden, må ha han selv svare for, sier tiltalte.

- Hvor slo du på kroppen, spør aktor.

- Hensikten var å treffe ører og nese, sier tiltalte som erfarer at han også traff andre steder på Simensens kropp.

- Hvilken effekt forventet du at slagene ville ha, spør aktor så.

- Jeg forventet at motstanden fra Simensen ga seg. Det opplevde jeg ikke i det helt tatt. Jeg opplevde at motstanden hans bare fortsatte og var konstant hele veien. Slagene var nødvendige for å få kontroll på Simensen. Han hadde som intensjon å ta oss (politiet) og skade oss. Jeg mener også at jeg blir slått av Simensen, sier den tiltalte politimannen.

Andreas Soltvedt

Vekter skal ha følt seg truet

På spørsmål fra aktor svarer tiltalte at han fikk inntrykk av at vekteren ved Esso Deli de Luca ville anmelde trusler.

- Dette ble også gjort seinere på natta, forteller den tiltalte politimannen.

- Sa du noe til Simensen før du la ham i bakken, spør aktor.

- Ikke som jeg husker, svarer tiltalte.

- Her var det så tett på at jeg måtte agere fort. Derfor måtte jeg gå for en nedleggelse, sier den tiltalte politimannen.

Andreas Soltvedt

Pause i tingretten

Det er nå 30 minutters pause i tingretten.

Andreas Soltvedt

- Har vært helt jævlig å stå i

Den tiltalte politimannen fra Telemark sier at han følte at en suspensjon lå og ventet på ham da han ble innkalt til avhør av Spesialtjenesten og at han ikke ville møte uten advokat. Politimannen har vært suspendert fra stillingen siden begynnelsen av mai.

Han sier det slo ned som en bombe for ham da han fikk kjennskap til tiltalen gjennom avisoppslag.

- Jeg har blitt hengt ut på sosiale medier som barnemishandler og konemishandler. Folk på Facebook har gått på kona mi. Jeg har slitt med å gå på butikken og har passet på å handle på tider det er lite folk. Jeg kvier meg fortsatt for å gå ut. Og det har å gjøre med videoen og det som fornærmede har sagt. Det har vært helt jævlig å stå i, sier politimannen mens stemmen brister.

Han takker sin familie og gode venner for at han har maktet å stå i situasjonen.

- Jeg har ikke ønsket påstand mot påstand i media. Retten er riktig platform for å komme med min situasjon av saken. Jeg prøver å forklare retten hvor redd jeg var i situasjonen som oppsto i fjor, sier politimannen fra Telemark.

Andreas Soltvedt

- Kan være han ville vise seg

Aktor spør tiltalte hva tiltalte legger i at han har kalt fornærmede nummer én - Simensen - for cocky og et «kokainhode».

- Sett i ettertid kan det være at han ville vise seg og si «her er jeg». Jeg mener at jeg ikke har vært borti ham tidligere, svarer den tiltalte politimannen.

Han forklarer at han ved Esso Deli de Luca bevegde seg mot Simensen fordi han mente den sterkeste aggresjonen kom fra ham.

Andreas Soltvedt

- Fikk ikke puste

Den tiltalte politimannen sier at det ble tatt kontroll på Teigen og at fire polititjenestemenn prøvde å få kontroll på Simensen.

- Han (Simensen) sier at han ikke får puste. Derfor fikk vi ham over på sida for å gi bedre pustevilkår. Deretter fortsetter han sin motstand mot politiet, forklarer politimannen.

Han forteller at Simensen fortsatte med å sparke og spytte etter at han var blitt påsatt håndjern og at han sa at hendelsen ville koste de involverte polititjenestemennene jobbene dere.

Politimannen fra Telemark forteller at ei jente bidro til å roe Simensen fram til politipatrulje fra Drammen kom til stedet.

Bakteppet for den tre dager lange rettssaken er voldshendelsene utenfor Esso Deli de Luca på Kongsberg natt til søndag 30. oktober i fjor.

Om lag klokka 01.45 den aktuelle natten skal politimannen fra Telemark ifølge tiltalen ha lagt Kevin Winness Simensen (27) i bakken for så å slå 27-åringen gjentatte ganger i hodet og på kroppen med knyttet neve og teleskopbatong.

Først kjent i april

– Nei svarte den tiltalte politimannen i 30-årene på spørsmål om han erkjente straffskyld a rettssaken ble innledet onsdag formiddag.

I retten må politimannen også svare for å ha slått en annen mann i låret med teleskopbatong den samme natten. Politimannen svarte «nei» også knyttet til straffskyld på dette punktet.

Saken ble kjent for offentligheten da Dagbladet publiserte en overvåkingsvideo fra Esso-stasjonen i slutten av april.

Grovt uaktsomt

Nylig grep Riksadvokaten inn og skjerpet tiltalen mot politimannen fra Telemark. Han møter nå i retten tiltalt for grovt uaktsomt å ha brutt sin tjenesteplikt.

Skjerpingen innebærer at politimannen kan måtte sone fengselsstraff dersom retten finner ham skyldig.

HER SKJEDDE DET: Det voldsomme basketaket utspilte seg her ved Esso Deli de Luca på Kongsberg natt til søndag 30. oktober i fjor. Foto: Andreas Soltvedt