Da det stormet som verst rundt min forrige kommentar «nei, jeg vil ikke overnatte i bobilen din» fikk jeg en skikkelig tankevekker. For blant all hetsen og de mange titalls kommentarene jeg mottok som handlet om meg og mitt utseende, handlet oppsiktsvekkende mange av dem om alderen min.

Det å være en 38 år gammel kvinne i meningsspaltene virket å være provoserende i seg selv.

«Gamla» ,«middelaldrende», «gammal kjerring», «eldre» og «utdatert» var blant de herlige karakteristikkene som gikk igjen.

Dette er ikke et enkelttilfelle - snarere tvert imot.

En undersøkelse gjennomført på vegne av Likestillings- og diskrimineringsombudet i 2021 viser at altfor mange avstår fra å ytre seg på grunn av hat, trakassering og den negative tonen i debattene. Det går hardest utover kvinner. Samme undersøkelse viser at kvinner opplever mye mer hets på grunnlag av kjønn enn menn, og at menn står bak to av tre hatefulle ytringer.

Dette er urovekkende med tanke på at kvinnelige kilder allerede er underrepresentert i norske medier. På ti år har andelen kun steget med to prosent fra 31 prosent i 2010 til 33 prosent i 2020.

Etter å ha fulgt kommentarfeltene i Varden og andre aviser tett i 1,5 år i stillingen som debattansvarlig, har jeg gjort følgende observasjoner:

  • Det er vanskeligere å få kvinner enn menn til å uttale seg i media. Både som intervjuobjekter i redaksjonelle saker og som meningsbærere i kommentar- og debattinnlegg. Begrunnelsen er ofte at de ikke orker å stå i den hetsen de mottar i ettertid.

  • Det er en stor forskjell på tilbakemeldingene kvinner og menn mottar når de deltar i det offentlige ordskiftet. Menn opplever også hets, men i langt mindre grad og ordlyden er ofte en helt annen. Kvinner som uttaler seg må nesten regne med å få nedsettende kommentarer både om person og utseende. Satt helt på spissen, menn kalles «idioter», kvinner «stygge».

  • Alder er en faktor som går igjen - og kjønnsforskjellene er tydelige. Mens voksne menn tillegges mer faglig tyngde og pondus med årene - får voksne kvinner som ytrer seg raskt mer uheldige merkelapper.

For menn er alder status, for kvinner er den snarere en byrde.

Diskriminering av og fordommer mot en aldersgruppe kalles alderisme, og er et bredere begrep enn aldersdiskriminering. Fenomenet kan ifølge definisjonen både være systematisk og hverdagslig. Undersøkelser viser at kvinner opplever dette i større grad enn menn.

Hadde kommentarfeltet kalt en 38-årig mann gammel?

Gjertrud Jonassen er en tøff og klok dame jeg har vært så heldig å bli kjent med i jobbsammenheng. Hun er en pensjonert familierådgiver og skribent, og holdt er høyaktuelt og treffende innlegg om temaet alderisme og aldersdiskriminering under vårt arrangement «Vardens kvinnevors» i forkant av kvinnedagen i mars.

Hun opplever at godt voksne kvinner blir tilsidesatt og tildelt en rolle de ikke vil ha. Pensjonerte menn anses som attraktive på flere arenaer og får tilbud å sitte i styrer og være mentorer i arbeidslivet – samtidig er det ingen som vil bruke pensjonerte kvinner til noe som helst. Samfunnet parkerer kvinner over 60, sier Jonassen.

Hun har dessverre helt rett. Og det tristeste av alt er at disse holdningene mot kvinner altså starter når man har fylt 38 år. Så da er det bare å glede seg til hva som venter når man bikker 40.