I desember i fjor sto Christian René Toften fram i TV 2 og Varden og fortalte om at han hadde solgt seng og TV for å få penger til mat. Nær ti måneder seinere er det liten bedring å spore økonomisk for tobarnsfaren til tross for at han fikk en 20 prosents stilling som kokk på en grenlandsrestaurant tilbake i april.

– Jobben betyr veldig mye. Da har jeg noe å gå til i stedet for å sitte hjemme, sier Toften.

– Må gå på sosialen

32-åringen går fortsatt på Arbeidsavklaringspenger (AAP). Pengene Toften tjener på restaurantjobben gjør at han blir trukket en god del i AAP-regnskapet.

– Så jeg tjener kanskje 500–600 kroner ekstra i måneden nå. Det er ikke stort. Sammenliknet med desember i fjor står jeg vel på stedet hvil, sier Toften som opplyser at han totalt får inn rundt 17.000 kroner i måneden – bostøtte fra Husbanken inkludert.

Tobarnsfaren forteller at AAP-en hans går ut 31. oktober.

– Hva innebærer dette for deg?

– Siden jeg ikke har fått søkt om uføretrygd ennå, må jeg gå på sosialen. Det er en enda lavere sum i måneden, sier Toften og vedgår at han frykter månedene som kommer med bakgrunn i økonomien.

– Jeg tenker at jula blir fullstendig ødelagt. Vinteren også. Det blir enda strammere enn det egentlig er. Jeg gruer meg til jula …

Takknemlig for all hjelpen

32-åringen er også redd for at husleia vil øke som følge av det økte rentetrykket i norsk økonomi.

– Jeg går rundt og har den frykten hele tiden, sier Toften.

– Hvordan opplever du det å leve med frykt i hverdagen?

– Det er uutholdelig. Jeg kan nesten ikke beskrive det en gang. Det går bare mer og mer utover psyken, vedgår 32-åringen.

Tobarnsfaren forteller at han fikk mye hjelp i fjor og at dette gjorde at han kom seg gjennom jula og vinteren.

– Jeg setter utrolig pris på det. Men det burde ikke være slik at jeg må få hjelp av privatpersoner. Jeg ønsker jo å ha et verdig liv ved å klare meg selv, sier Toften åpenhjertig.

SER MØRKT PÅ FRAMTIDA: – Det er veldig mørke skyer, konstaterer tobarnsfaren. Foto: Andreas Soltvedt

Redd han må selge ting

Han ser bare én løsning når det gjelder å komme seg ut av det han opplever som en nedbrytende spiral.

– Myndighetene må øke satsene på trygder, AAP og alt som har med Nav å gjøre slik at man kommer seg over fattigdomsgrensa og har noe å leve av – i stedet for at man bare eksisterer, sier Toften.

Takket være gode hjelpere har han nå både seng og TV i leiligheten.

– Men jeg er redd for at jeg må begynne å selge igjen hvis jeg skal klare meg.

Barna kommer først

Toften forteller at han har opplevd folk som trekker i tvil det han forteller om egen økonomi – og at noen også har hevdet at han prøver å lure folk.

– Noen slenger ut usannheter. Det gjør vondt, sier tobarnsfaren.

Selv er han klar på at han setter barna sine aller høyest og at han kan hoppe over måltider for egen del slik at barna skal bli gode og mette.

– Alle foreldre ville vel gjort det samme, mener Toften.

– Du velger å være åpen om livssituasjonen?

– Ja, det er det som trengs nå. Det gjør fortsatt vondt å stå i det. Men veldig mange har det på samme måten. Vi lever i «rike Norge». Det føles ikke sånn.